Начало / Диабет / Връзка между диабет, псориазис и затлъстяване

Връзка между диабет, псориазис и затлъстяване

май 3, 2016

диабет и псориазис

Голямо проучване сред близнаци, проведено в Дания показва наличието на генетична връзка между захарен диабет тип 2, псориазис и затлъстяване.

Учени от Копенхагенския университет са разгледали здравните досиета на над 33000 близнаци, 4.2 % от които са страдали от псориазис, а 1.4 % са били диабетици. Приблизително 6.3 % от участниците в проучването са имали индекс на телесната маса (BMI) между 30 и 34. Стойности на BMI между 19 и 25 се приемат за нормални.

Резултатите от проучването са показали, че участниците с диабет са имали два пъти по-голяма вероятност да страдат и от псориазис, в сравнение с другите участници. Освен това средният индекс на телесна маса сред хората с псориазис е бил малко по-висок.

Според авторите на проучването има ясна връзка между псориазис, захарен диабет тип 2 и затлъстяване. Общи генетични фактори и фактори на околната среда играят роля при възникването и на трите заболявания. Възможно е псориазисът да предразполага хората към заседнал начин на живот, който от своя страна е рисков фактор за затлъстяване и диабет.

Учените са установили, че повишените плазмени нива на интерлевкин- 6 и тумор некротизиращ фактор, които имат важна роля в патогенезата на псориазиса, имат роля и при затлъстяването.

Към тези открития се добавят и нарастващите генетични доказателства, свързващи диабета и псориазиса. Например генетичните вариации IL12B, IL23R и IL23A имат значение не само при псориазис, но и при диабет.

Необходими са още изследвания, които да установят каква точно е връзката между трите заболявания. Разкриването на връзката между диабет, псориазис и затлъстяване ще даде възможност за по-добра превенция и лечение и на трите заболявания.

Проучването е публикувано в сп. JAMA Dermatology.