Начало / Диабет / Кои храни да избягвате ако страдате от диабет?

Кои храни да избягвате ако страдате от диабет?

ное. 15, 2017

храни и диабет

Диабетът е хронично заболяване, което през последните години придобива епидемичен характер сред децата и възрастните. Лошо контролираният диабет може да доведе до сериозни сърдечни, бъбречни и неврологични усложнения.

Поддържането на кръвната захар в подходящите граници е изключително важно и поради тази причина освен прилагането на инсулин или приемът на медикаменти пациентите трябва да бъдат обучени как да се хранят правилно и кои храни да избягват.

Ето и някои хранителни продукти, които е препоръчително да избягвате, ако страдате от диабет:

Бял хляб

Много от нас са свикнали сутрин набързо да закусват с една-две препечени филийки с масло и сладко, но за диабетиците това не е подходящ избор за закуска.

Белият хляб се произвежда от обработено бяло брашно, което не съдържа фибри и полезни хранителни вещества. Той дори се смята за вреден въглехидрат, защото съдържа така наречените празни калории. Освен това белият хляб се усвоява бързо от тялото и това води до бързо покачване на кръвната захар, което при диабет може да бъде опасно.

Ендокринолозите съветват диабетиците да избират пълнозърнест хляб, вместо бял и да не приемат повече от 1 филийка хляб на хранене.

Мазно месо

Едно проучване от 2014 година свързва честата консумация на мазно месо с повишен риск от диабет. В този вид месо се съдържат повече наситени мастни киселини, които стимулират възпалителните процеси в тялото и могат да доведат до редица нежелани странични ефекти.

Честата консумация на наситени мастни киселини увеличава риска от сърдечно- съдови заболявания. При пациентите с диабет по принцип има по-висок риск от увреждане на сърдечно-съдовата система и приемът на мазно месо допълнително би повишил този риск.

Газирани напитки

Честата консумация на подсладени газирани напитки увеличава риска от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Освен това ако обичате да пиете такъв вид напитки има голяма вероятност да увеличите теглото си, а затлъстяването е също рисков фактор за развитие на диабет.

Бял ориз

Белият ориз се използва за най-различни ястия по света. Но той е силно обработен и подобно на захарта и белият хляб след консумацията му кръвната захар бързо се повишава. Затова той не се препоръчва на пациентите с диабет.

Според едно проучване от 2010 година замяната на белият ориз и белият хляб с техни пълнозърнести алтернативи би спомогнало за понижаване на риска от диабет тип 2.

Сушени плодове

Плодовете са страхотен източник на витамини и полезни хранителни вещества. При тяхното изсушаване се губи вода, което води до по-добро запазване на хранителните вещества. За съжаление обаче при изсушаването се концентрира и съдържанието на захар, която не се губи.

Затова експертите съветват да се внимава с консумацията на сушени плодове. Ако страдате от диабет обаче не трябва да се отказвате напълно от плодовете. Избирайте такива с по-малко съдържание на захар, като боровинки или ябълки например.

Пакетирани снаксове

Крекерите и другите подобни пакетирани снаксове не се препоръчват при диабет. Те обикновено се произвеждат от бяло брашно и не съдържат кой знае какви полезни хранителни вещества. За сметка на това обаче в тях се съдържат бързоусвоими въглехидрати, които водят до бързо покачване на нивата на кръвната захар. Когато огладнеете между храненията вместо да похапвате някаква такава пакетирана храна хапнете шепа ядки или някакъв зеленчук, като морков или краставица например.