Начало / Диабет / Как да контролирате диабета си през горещите месеци?

Как да контролирате диабета си през горещите месеци?

юли 24, 2017

диабет

Много от нас с нетърпение очакват летните месеци, когато ще прекарват повече време навън и ще отидат на по-дълга почивка, но ако страдате от диабет лятото може би няма да ви е един от любимите годишни сезони. Високите температури често влияят негативно върху контрола на кръвната захар.

Някои усложнения, които настъпват при диабет, като увреждане на кръвоносните съдове и нерви могат да доведат до увреждане и на потните жлези. В резултат на това пациентите с диабет не могат ефективно да намаляват телесната си температура чрез потене.

Освен това диабетиците много по-лесно се дехидратират. Ако респективно не пият достатъчно течности, за да възстановят баланса в тялото си това ще причини покачване на нивата на кръвната захар. Високите нива на кръвна захар от своя страна водят до по-често уриниране, което допълнително влошава дехидратацията.

Дори когато навън не изглежда толкова горещо, топлината и влажността на въздуха могат да бъдат много опасни при пациентите с диабет. Колкото по-влажен е въздуха толкова по-трудно тялото успява да контролира телесната си температура чрез потене. Затова ежедневно преди излизане проверявайте каква е температурата и влажността на въздуха.

Когато температурите са над 33 градуса Целзий инсулинът, който си инжектирате ще се разгражда по-бързо в тялото. Затова и може да се наложи да промените дозата и по-често да си слагате инсулин, за да посрещнете повишените нужди на тялото през тези горещи месеци.

Какво друго може да направите, за да се справите със заболяването си през летните месеци?

Не позволявайте на високите температури да ви държат непрекъснато вкъщи. Може да си прекарвате приятно навън без някакви усложнения, стига да взимате някои предпазни мерки:

Пийте достатъчно течности

За всички хора е важно да хидратират ежедневно тялото си, но за пациентите с диабет това е още по-важно, особено през летните месеци. Винаги носете в себе си бутилка с вода и се старайте да пиете поне 2 литра вода дневно.

Направете нужните промени в инсулиновия режим

Поговорете с ендокринолога, който следи вашето състояние как да променяте режима на инсулина си през по-топлите месеци. Водете си дневник, в който да следите нивата на кръвната захар през деня, за да може най-добре да се преценят нуждите на вашето тяло от инсулин.

Винаги носете нещо в себе си за справяне с хипогликемия

Както споменахме през горещите месеци има по-висок риск от чести промени на кръвната захар и ако не се храните балансирано и редовно може да се наблюдават епизоди на хипогликемия. Затова експертите съветват винаги да носите в себе си нещо леко за похапване и ако усетите, че кръвната ви захар е спаднала да хапнете нещо.

Грижете се за медикаментите си

Ако се налага да прекарвате повече часове навън и ще се наложи да си инжектирате инсулин, тогава трябва да внимавате как го съхранявате. Високите температури могат да го увредят и той да загуби ефективността си. Най-добре е да имате малка охлаждаща чанта, в която да го държите при по-подходящи температури.