Начало / Актуални теми / Симптоми на рак на белия дроб

Симптоми на рак на белия дроб

окт. 2, 2023

симптоми на рак на белия дроб

Основните симптоми на рак на белия дроб могат да бъдат различни в зависимост от локализацията и разпространението на тумора. Например периферният белодробен рак (започва от стените на малките бронхи) протича с много оскъдна клинична картина. За разлика от него, централният бронхиален карцином (произхожда от големите бронхи) протича с изразена симптоматика.

В протичането на заболяването се различават три периода:

 • период на безсимптомно протичане – дълго време ракът на белия дроб може да не причинява симптоми
 • период на изразена симптоматика от страна на дихателната система
 • период на усложнения от самия тумор или от метастазите му.

Симптоми от страна на дихателната система

 • Кашлица

Кашлицата е ранен симптом. Наблюдава се при около 80 % от болните. Много често пациентите са пушачи и имат тютюнджиска кашлица. Те обаче забелязват, че кашлицата става по-силна, продължителна и мъчителна. В началото кашлицата е суха, но по-късно става влажна. Съпроводена е с отделянето на слузно-гнойни храчки.

 • Кръвохрак

Появата на кръвохрак е обикновено белег за напреднал белодробен карцином. Откриват се жилки кръв в храчките. Сравнително рядко се наблюдават силни кръвоизливи и храчки с вид на „малиново желе“.

 • Задух

Задухът има инспираторен характер и се появява при значителна обструкция на главен бронх. С нарастването на туморния процес настъпва постепенно стеснение до пълно запушване на засегнатите бронхи.

 • Болки в гръдния кош

Болки в гърдите се срещат при около 40 % от болните. Най-често се дължат на засягане на плеврата или притискане на нервни окончания.

 • Чести белодробни инфекции

Наблюдават се рецидивиращи пневмонии около туморния процес, които се повлияват слабо от антибиотичното лечение.

Системни симптоми при рак на белия дроб

Общото състояние на болния в началото е запазено, но прогресивно се влошава. Характерна е обща отпадналост, лесна уморяемост, безапетитие, загуба на тегло. Температурата е субфебрилна, но може да бъде и висока, придружена с разтрисане при развитие на остър възпалителен процес.

Наблюдават се и белези на паранеопластични синдроми:

 • хематологични промени – анемия, тромбоцитоза, гранулоцитоза, дисеминирано вътресъдово съсирване
 • костни промени – хипертрофична белодробна остеоартропатия, барабанни пръсти
 • кожни промени – акантозис нигриканс, еритема мултиформе, дерматомиозит
 • неврологични прояви – периферна полиневропатия, полимиозит, миастенен синдром
 • ендокринни прояви – синдром на Къшинг (повишена секреция на адренокортикотропен хормон), хиперкалциемия (повишена продукция на паратхормон), Flush синдром (повишена секреция на серотонин), хипогликемия, гинекомастия, хиперпролактинемия и др.
 • сърдечно-съдови прояви – рецидивиращ тромбофлебит, перикарден излив, ендокардит
 • други прояви – хиперурикемия, имунна супресия.

Симптоми, предизвикани от метастази на белодробния карцином

Ракът на белия дроб най-често метастазира в лимфните възли, черния дроб, костите, мозъка и други органи. Може да се набюдава:

 • парализа на n. reccurens – притискането на този нерв води до дрезгав глас, афония, ларингеална кашлица
 • обструкция на горна празна вена – увеличените медиастинални лимфни възли водят до компресия на горната празна вена. Основните оплаквания са задух, стридор, дисфагия, оток на лицето, врата, горните крайници.
 • синдром на Клод Бернар-Хорнър – дължи се на притискане на шийната част на n. sympaticus. Проявява се с птоза на клепача, миоза (тесни зеници) и енофталм (хлътнали очни ябълки).
 • неврит на n. brachialis – възниква при директно ангажиране на брахиалния плексус от върхово разположен белодробен карцином. Изявява се със силни болки в рамото и ръката.

Метастази в костите

При рак на белия дроб най-често възникват метастази в ребрата, прешлените, бедрената кост. Главният симптом е болката. При напреднал процес са възможни патологични фрактури. Алкалната фосфатаза може да е повишена преди рентгеновото установяване на костните промени.

Метастази в черния дроб

При поява на метастази в черния дроб се повишават чернодробните ензими – АСАТ, АЛАТ, ЛДХ, ГГТП. Черният дроб е увеличен и с неравна повърхност. Чернодробните метастази се установяват чрез ултразвуково изследване или компютърна томография.

Метастази в мозъка

При поява на метастази в мозъка се наблюдават общомозъчна симптоматика и огнищни неврологични симптоми, например: главоболие, слабост или изтръпване на ръка или крак, замаяност, проблеми с равновесието или гърчове. За диагностициране на мозъчни метастази се използва главно компютъртомографското изследване.

Прочетете за:
Как се диагностицира рак на белия дроб?
Белодробен карцином