Начало / Диабет / Симптоми на предиабет

Симптоми на предиабет

авг. 22, 2016

предиабет

Допълнителни 2-3 килограма, които не успявате да свалите. Нараняване, което много трудно зараства. Лека умора. Всички тези симптоми поотделно не са притеснителни, но те могат да бъдат предвестници на тиха епидемия, която засяга все повече и повече хора по света – предиабет.

Предиабетът е състояние, при което нивата на кръвната захар са над нормата, но не достатъчно високи, за да бъдат квалифицирани като диабет. Притеснителното е, че почти всеки 9 от 10 пациента с предиабет не се диагностицират. Причината за това е, че много често симптомите остават незабелязани от пациентите и те не търсят лекарска помощ. Има някои симптоми, за които може да следите и ако забележите някой от тях да се консултирате с лекар, за да се предпазите от диабет.

Замъглено зрение

Внезапното покачване на кръвната захар, което е често срещано при пациентите с предиабет може да влоши тяхното зрение. Те могат да се оплакват от влошено зрение. Обикновено с нормализирането на кръвната захар и зрението отново се оправя.

Замъгленото зрение може да е симптом и на някои други заболявания, като глаукома или мултиплена склероза тъй, че ако то продължи е препоръчително да се консултирате с офталмолог.

Силна жажда и често уриниране

Когато кръвната захар се покачи над нормата тя издърпва водата от клетките и това е причината хората с предиабет да се чувстват жадни. Дори и когато те пият течности продължават да са жадни. Пиенето на много течности в резултат на покачените нива на кръвната захар води до често уриниране.

Бавно зарастване на рани

Ако сте се порязали и забележите, че раната зараства по-бавно от обикновено това може да е признак на предиабет. Причината е, че при диабет кръвоносните съдове задебеляват, кръвотока се влошава и се затруднява доставката на кислород и левкоцити до тъканите, поради което естествените възстановителни процеси се забавят.

Освен това бактериите се хранят със захар и ако някъде по тялото ви има рана те могат да се заселят в нея и тя да се инфектира, което допълнително да забави нейното зарастване.

Умора

Тялото ни използва глюкоза, за да си набавя енергия. Но при предибета нашето тяло не успява да усвоява правилно глюкозата от кръвта и въпреки, че тя е с по-високи стойности от нормалното, не се превръща в енергия. Това е причината пациентите с предиабет често да се оплакват от лесна умора.

Внезапна необяснима загуба на тегло

Когато тялото не успява да си набавя нужната енергия по нормалния начин то си намира други източници на енергия. Това води и до загуба на тегло, която може да учуди пациентите с предиабет.