Начало / Актуални теми / Ухапване от куче – какво трябва да знаем?

Ухапване от куче – какво трябва да знаем?

мар. 21, 2014

ухапване

Може и да са най-добрият приятел на човека, но кучетата си остават животни и в някои случаи те могат да ви ухапят. Децата на възраст между 5 и 9 години са най-честите жертви на кучешки ухапвания. Въпреки, че често хората могат да бъдат захапани от улични, безпризорни кучета, по-често обаче това става от домашните кучета.

Как да се предпазим от ухапване?

Никога не оставяйте детето си без надзор в компанията на куче, без значение дали е вашето домашно куче или някое друго. При деца оставени без надзор с куче стават най-големия брой случаи на ухапване. Важно е да уважавате пространството на вашето куче, защото те като всяко животно имат силно чувство за собствена територия.

Не се опитвайте да си играете с куче, което се храни или има малки кученца. Когато приближавате към куче го правете бавно и му дайте шанс първо да ви помирише и да свикне с вашето присъствие. Ако дадено куче стане агресивно не тичайте и не викайте. Запазете спокойствие и избягвайте очен контакт.

Какво да направите ако някой ваш близък е ухапан от куче?

Жертвите на ухапване от куче се нуждаят да бъдат отнесени на място, където да бъдат предпазени от повторно ухапване. Тъй като често сериозността на ухапването не може да бъде преценена само по външния вид на раната е нужна незабавна медицинска помощ.

Раните не бива да бъдат затваряни и да бъдат почистени единствено с чиста вода. Трябва да разпитате собствениците на кучето ако то има такива дали е имунизирано против бяс.

Ако в резултат на ухапването няма разкъсване на кожата трябва да се следи дали няма да се проявят признаци на възпаление – зачервяване, затопляне, подуване и изтичане на гной от мястото на ухапване.

Какво е лечението на ухапването от куче?

При оценяването на раните получени от кучешко ухапване специалистите се инте ресуват в каква степен има нарушаване на кожата, има ли наранени тъкани и мускули в близост и дали има налична инфекция.

Още на пръв поглед и неспециалист може да прецени, че има нарушаване на целостта на кожата при ухапване, но важното в случая е да се оцени състоянието на подлежащите структури. Повечето пациенти се притесняват за външния вид на раната и дали ще остане белег, но специалистите знаят, че най-важно е да бъде предотвратено инфектиране на раната, което може значително да влоши състояние то на пациента.

Основното притеснение остава дали кучето е заразено с бяс и дали е ясен имунизационния му статус. В повечето случаи се предприема имунизация на ухапания човек срещу вируса на бяс, за да се предпази от възможните фатални усложнения на тази инфекция.

Какви усложнения могат да настъпят?

Най-честото усложнение при ухапване е бактериалното заразяване на мястото на ухапването. Слюнката на животните съдържа хиляди бактерии, някои от които могат да причинят инфекция. Признаци на инфекция са:

  • зачервяване и подуване в областта на ухапването
  • повишена болезненост
  • изтичане на течност или гной от раната.

В по-редки случаи инфектирането на рани от ухапване от куче могат да доведат и до още по-сериозни усложнения, като например сепсис, менингит, ендокардит.

Последни публикации