Начало / Диабет / Хипогликемия на гладно – недиабетна хипогликемия

Хипогликемия на гладно – недиабетна хипогликемия

мар. 8, 2022

хипогликемия на гладно

Хипогликемията е състояние, което възниква, когато нивата на кръвната захар са твърде ниски и предизвикват появата на симптоми. Характерни признаци на ниска кръвна захар са: чувство за силен глад, учестен пулс, треперене на крайниците, изпотяване, бледа, студена кожа, слабост, обърканост до кома. Тежката хипогликемия може да бъде животозастрашаващо състояние, ако не се коригира своевременно.

Хипогликемия се наблюдава много по-често при хора, страдащи от диабет, но може да се появи и при хора, които нямат диабет.

Какви са причините за хипогликемия на гладно?

Най-честите причини за ниска кръвна захар на гладно са:

  • прием на медикаменти

Лекарства, които могат да причинят хипогликемия са например: бета-блокери, хинин, индометацин, хинолони, антиаритмични средства, инсулин, сулфанилурейни препарати и др.

  • прием на алкохол

Консумацията на голямо количество алкохол, особено на празен стомах, може да доведе до хипогликемия.

Когато нивата на кръвната захар са ниски, панкреасът освобождава хормон, наречен глюкагон. Този хормон стимулира разграждането на гликоген в черния дроб и синтеза на глюкоза. В резултат се повишава нивото на кръвната захар.

Приемът на твърде много алкохол може да затрудни функционирането на черния дроб и да попречи на освобождаването на глюкоза в кръвта.

  • органна недостатъчност – бъбречна, чернодробна, сърдечна недостатъчност

Увреждането на бъбречната функция може да доведе до хипогликемия по различни начини, например: като намалява клирънса на инсулин, намалява бъбречната глюконеогенеза, забавя метаболизма на лекарства, причиняващи хипогликемия.

При наличие на хепатит, рак на черния дроб или друго тежко чернодробно заболяване, се нарушава функцията на черния дроб. Ако черният дроб не може да произвежда и да отделя достатъчно глюкоза, това може да причини хипогликемия.

  • хормонален дефицит

Освен инсулина, растежният хормон, продуциран от хипофизата и кортизола, продуциран от надбъбречните жлези също оказват влияние върху регулацията на кръвната захар. При нарушаване на функцията на тези жлези (напр. при тумор на хипофизата или болест на Адисон) и настъпване на хормонален дефицит, може да възникне хипогликемия.

Ниските нива на щитовидните хормони при хипотиреоидизъм също могат да доведат до хипогликемия.

Инсулиномът е рядко срещан, доброкачествен тумор на панкреаса, който продуцира повишени количества инсулин. В резултат нивото на кръвната захар се понижава.

Други причини за хипогликемия на гладно са:

  • недохранване
  • анорексия
  • сепсис
  • стомашна операция
  • автоимунни нарушения – наличие на инсулин-рецепторни антитела.

Прочетете за:
Хипогликемия (понижена кръвна захар)
Постпрандиална хипогликемия