Начало / Диабет / Дълготрайни ефекти от диабет

Дълготрайни ефекти от диабет

апр. 23, 2014

Диабетът е едно от най-разпространените в днешно време заболявания. Ако не бъде лекуван правилно той може да доведе до редица усложнения на здравословното състояние на пациента. Така например високите нива на глюкозата в кръвта при недобре контролиран диабет могат да доведат до увреждане на кръвоносни съдове, нерви и редица органи.

Пациентите с диабет са рискови за дълготрайно увреждане на очите, бъбреците, сърцето, мозъка, долните крайници и нервите. Най-добрият начин да забавите или да се предпазите от развитието на тези усложнения е да контролирате нивата на кръвната си захар и да полагате грижи за вашето здраве.

Специалистите препоръчват пациентите с диабет да посещават очен лекар за контролен преглед поне веднъж годишно. Най-често срещаните очни заболявания при диабетно болните са катаракта (замъгляване на лещата на окото), глаукома (повишено вътреочно налягане) и ретинопатия (увреждане на ретината на окото).

Пациентите с диабет трябва редовно да правят изследване на своята урина за търсене на белтък в нея. Наличието на белтък в урината е признак за бъбречно увреждане. Освен диабет, високото кръвно налягане също може да увреди бъбреците и тяхната функция. Затова е препоръчително да се проверява и кръвното налягане на пациентите. Някои от по-често срещаните симптоми при пациенти с бъбречно увреждане са:

  • отоци в началото в областта на лицето, а по-късно и в областта на ръцете и краката
  • увеличаване на телесното тегло на пациентите в резултат на отоците
  • сърбеж.

В резултат на високите нива на кръвната захар могат да бъдат увредени и нервите. При пациентите, които злоупотребяват с алкохол могат да бъдат наблюдавани подобни промени в нервите. При диабетно болните се увреждат основно периферните нерви и те се оплакват от загуба на усет в някои области на тялото. Поради тази причина пациентите често не усещат когато ударят или порежат крака си например. Освен това в резултат на диабета кръвообращението се влошава и това допълнително уврежда състоянието на пациентите и раните заздравяват много бавно.

Поради увреждане на малките кръвоносни съдове в резултат на диабета пациентите могат да се оплакват от суха кожа. Тъй като кожата е една от основните бариери за предпазване от вредни микроорганизми е особено важно да я поддържате здрава и чиста. При изсушаване на кожата тя може да се напука и пукнатините да станат входна врата за най-различни инфекции.

За пациентите с диабет е препоръчително да избягват горещите душове и вани, защото те допълнително биха изсушили кожата им. След баня подхранвайте кожата си с някои от наличните на пазара овлажняващи кремове. При употреба на домакински препарати задължително носете домакински ръкавици.

Мъжете диабетици, които освен това са и пушачи често страдат от проблеми с ерекцията. Жените диабетици често се оплакват от снижаване на сексуалното желание, намалено удоволствие от сексалните контакти с партньора, болка по време на секс.

Бременните жени, които боледуват от диабет са рискови за спонтанен аборт и мъртвораждане. Ако през първите месеци на бременността не контролирате добре нивата на кръвната захар има вероятност вашето дете също да развие диабет след раждането.