Начало / Диабет / Високо кръвно налягане и диабет

Високо кръвно налягане и диабет

дек. 5, 2013

При пациентите с диабет има увеличен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, увреждане на очите и бъбреците. Всички тези усложнения на диабета се развиват по-рано и по-тежко при хора с високо кръвно налягане.

Каква е връзката между диабета и високото кръвно налягане?

Диабетът не се развива в резултат на високо кръвно налягане, но високото кръвно може да влоши много от усложненията, характерни за диабета. Над 60% от пациентите с диабет страдат от високо кръвно налягане.

Диабетът е заболяване, което може да засегне стените на артериите и да доведе до развитие на атеросклероза. При атеросклерозата има натрупване на мастни субстанции по вътрешната стена на съдовете, в резултат на което техният лумен намалява и се нарушава правилното кръвоснабдяване. Това стесняване на артериите в резултат на атеросклерозата затруднява дейността на сърцето и може да се стигне до инфаркт, сърдечна или бъбречна недостатъчност.

При диабетиците с високо кръвно налягане има по-голям риск от развитието на някои от следните усложнения:

  • инсулт;
  • увреждане на периферните съдове;
  • сърдечно-съдови заболявания;
  • сърдечна недостатъчност.

Нормално кръвното налягане е със стойност 120/80. При пациентите с диабет кръвното налягане не трябва да бъде по-високо от 130/80. При кръвно над тези стойности се счита, че пациентът страда от високо кръвно налягане (артериална хипертония). Ако страдате от хипертония и сте диабетик, лечението на кръвното е също толкова важно, колкото и лечението на диабета.

Обикновено високото кръвно налягане не се съпровожда от някакви характерни симптоми. Това важи и за пациентите, които едновременно с това страдат и от диабет. Високото кръвно налягане обаче може сериозно да влоши състоянието на пациентите с диабет, затова е важно те редовно да следят неговите стойности.

Какво е лечението на високо кръвно налягане?

Ако страдате от диабет и имате кръвно налягане със стойности над 130/80 вашият лекуващ лекар ще ви назначи терапия за понижаване на кръвното и поддържане в нормални за вашето състояние граници.

Антихипертензивни медикаменти, които се предпочитат при пациентите с дибает са АЦЕ инхибиторите и ангиотензин-рецепторните блокери. АЦЕ инхибиторите освен, че регулират кръвното налягане са доказали своя положителен ефект върху забавянето на бъбречните усложнения, които се наблюдават при пациентите с дибает и високо кръвно налягане.

Как да се предпазите от високо кръвно налягане?

Освен приемът на медикаменти, някои промени в начина на живот също могат да спомогнат за контролирането на кръвното налягане. Така например може да направите някои промени в хранителния си режим, като включите в менюто си много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Избягвайте храни, които съдържат наситени мастни киселини. Намалете приема на сол до 1600 мг дневно и спортувайте редовно.

Прочетете за:
Видове артериална хипертония