Начало / Хранене и диета / Негативни ефекти от прекалената консумация на белтъци

Негативни ефекти от прекалената консумация на белтъци

фев. 6, 2019

консумация на белтъци

Белтъците са незаменима част от здравословната диета. Препоръчителното дневно количество протеини е 0,8 грама на килограм телесно тегло или средно 56 грама за мъжете и 46 грама за жените. Приемът на повече от 2 грама на килограм телесно тегло протеини всеки ден се счита за прекомерно.

Ако консумирате твърде много белтъци за продължителен период може да настъпят и някои негативни ефекти върху здравето.

Какви рискове за здравето крие повишеният прием на протеини?

  • Увреждане на бъбреците

Богатата на белтъци диета сериозно натоварва бъбреците. Те трябва да работят непрекъснато, за да елиминират от кръвта азота в аминокиселините, изграждащи белтъците.

Обикновено тялото може да изхвърли нормалните количества протеин чрез урината, но ако ядете прекалено много белтъци бъбреците ви са подложени на стрес. Те работят усилено, за да отстранят отпадните продукти от метаболизма на белтъците от тялото ви, което може да доведе до бъбречни увреждания в дългосрочен план.

  • Повишаване на телесното тегло

Много хора избират високо протеинова диета, защото искат да отслабнат. Загубата на тегло обаче често е краткосрочна. Излишните протеини се складират като мазнини. Това може да доведе до увеличаване на теглото с течение на времето, особено ако консумирате твърде много калории, опитвайки се да увеличите приема на протеини.

Консумирането на големи количества протеин може да доведе до лош дъх, особено ако ограничите приема на въглехидрати. Това се дължи на състояние, известно като кетоза.

Кетоза възниква, когато тялото, поради липса на въглехидрати, започва да използва мазнини като източник на енергия. В резултат се образуват кетотела (ацетон, ацетоцетна киселина, бетаоксимаслена киселина), които се отделят с урината и издишвания въздух, придавайки му неприятна плодова миризма.

Елиминирането на излишният азот е придружено и със загуба на много вода. Това може да доведе до дехидратация, въпреки че не изпитвате жажда. Увеличете приема на вода, за да намалите този ефект, особено ако спортувате редовно.

  • Повишава риска от рак

Консумацията на червено месо като говеждо, агнешко и свинско се свързва с повишен риск от развитие на рак на дебелото черво, рак на гърдата, стомашен карцином, простатен карцином.

Това не означава, че трябва да изключите червеното месо от диетата си, тъй като то е важен източник на желязо, цинк, витамин В12 и други ценни вещества. Ако ограничите обаче количеството червено месо, което консумирате може да намалите риска от рак.

  • Сърдечно-съдови заболявания

Консумирането на много червени меса и пълномаслени млечни продукти като част от високо протеинова диета може да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания. Вероятната причина за това е по-високото съдържание на наситени мазнини и холестерол.