Начало / Хранене и диета / Селен – ползи за здравето, дефицит, храни

Селен – ползи за здравето, дефицит, храни

дек. 7, 2017

селен

Селенът е минерал, който се намира в почвата, водата, храната. Той е микроелемент, което означава, че концентрацията му в човешкия организъм е минимална. Селенът обаче има съществено значение за човешкия живот. Необходим е за редица физиологични функции, като например защита на клетките от оксидативния стрес и подпомагане на производството на хормони от щитовидната жлеза.

Как селенът е полезен за тялото ни?

Селенът е мощен антиоксидант

Селенът действа като мощен антиоксидант в организма. Антиоксидантите са вещества, които забавят или предотвратяват увреждането на клетките чрез неутрализиране на свободните радикали. Селенът предпазва клетките от свободни радикали и оксидативен стрес. Той е активен имуномодулатор и по-мощен антиоксидант от витамините А, С или Е.

Подпомага функцията на щитовидната жлеза

В сравнение с другите тъкани в човешкото тяло, щитовидната жлеза съдържа най-много селен. Наред с йода, селенът играе важна роля в синтеза на щитовидните хормони (Т3 и Т4), които влияят върху метаболизма и растежа.

Подпомага функцията на сърдечно-съдовата система

Ниските нива на селен се свързват с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, като миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. Селенът може да е полезен за здравето на сърцето чрез способността му да се бори с възпалението и да подобрява кръвотока. Освен, че е важен за сърдечно-съдовата система, селенът заедно с витамин Е и бета-каротен спомага за нормализиране на нивата на холестерола.

Подпомага репродуктивните органи

Селенът има важно значение за репродуктивното здраве на мъжете и жените. Проучвания установяват, че ниският селен може да има отрицателно въздействие върху фертилитета както на жените, така и на мъжете. Селенът е необходим за нормалния брой на сперматозоидите и за тяхната подвижност. Счита се също, че има връзка между дефицита на селен и спонтанния аборт.

Забавя стареенето

Селенът подпомага борбата със стареенето чрез неутрализиране на вредните ефекти на свободните радикали. С възрастта нивата на селен се понижават, а ниският селен допринася за понижаване на когнитивните способности на възрастните хора. Необходими са още проучвания, които да установят дали добавянето на селен може да забави умственото увреждане, свързано с възрастта.

Спомага за детоксикацията

Металите са сред най-токсичните замърсители. Ефективните начини за детоксикация на тялото от токсични метали са малко. Известно е, че селенът спомага за екскрецията на живак от организма.

Селенът също така облекчава симптомите на астма, стимулира имунитета и предпазва от вирусни инфекции, нужен е за здравето на очите.

Как да си набавим селен?

Естествените източници, като плодове и зеленчуци, са най-добрият начин да доставим селен на тялото си. Богати на селен са бразилските орехи, много видове риба, като херинга, треска, риба тон, телешко и птиче месо, слънчогледови семки.

Препоръчителната дневна доза селен за възрастен човек е 55 микрограма. Важно е да се отбележи, че приемането на повече от необходимия селен може да не е от полза. Високите нива на селен могат да причинят лош дъх, гадене, проблеми с черния дроб, бъбреците и сърцето. Освен това повишените нива на селен се свързват с повишен риск от рак на кожата.