Начало / Хранене и диета / Храни, които предизвикат неприятна телесна миризма

Храни, които предизвикат неприятна телесна миризма

дек. 29, 2016

храни

Телесната миризма е много деликатна тема за повечето от нас и едва ли има човек, който да иска да излъчва неприятна миризма, която да отблъсква останалите. Ние харчим хиляди левове през живота си за най-различни дезодоранти, парфюми и друга козметика, които да ни помогнат да миришем най-добре и да се предпазим от прекомерно изпотяване.

Изпотяването е напълно нормална, нужна на нашия организъм реакция, която ни предпазва от претопляне и помага за премахване на вредните токсини. С честата употреба на дезодоранти може да запушите порите на кожата в най-важните зони, като подмишниците например и това да доведе до проблем. Вместо това може да се фокусирате върху по-естествени начини за намаляване на изпотяването и неприятния мирис, който понякога е свързан с него.

Тази цел може да постигнете като избягвате да похапвате често и в големи количества някои от изброените по-долу храни, които могат да предизвикат неприятен телесен мирис.

Тъмнозелени листни зеленчуци

Зелето и броколито са изключително полезни зеленчуци и вие не трябва да спирате да ги хапвате и да ги изключвате от хранителния си режим. Но поради по-високото съдържание на сяра в тях при консумация в по-големи количества те могат да предизвикат по-неприятен телесен мирис. Един начин да се справите с този неприятен ефект от консумацията на тези зеленчуци е преди да ги консумирате да ги бланширате или сварите в леко подсолена вода.

Храни с високо съдържание на фибри

Ако ядете прекалено много от храни с високо съдържание на фибри, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, бобови храни това много вероятно ще доведе до повишено образуване на газове. При натрупването на тези газове в червата и при тяхното неволно изпускане миризмата около вас определено няма да бъде приятна.

Риба

Всички знаем, че рибата е полезна за нашето здраве и трябва да я включваме задължително в менюто си поне веднъж седмично. Но някои хора при консумацията на риба отделят в потта си холин. Холинът е химическа субстанция, която може да се открие в рибите и който има доста неприятен мирис.

Освен в рибата холин се съдържа и в яйцата и някои видове месо, което означава, че при консумацията и на тези продукти в по-голямо количество при някои хора може да се забележи изпотяване, съпроводено с по-неприятна миризма.

Червено месо

В едно проучване, публикувано през 2006 година се твърди, че вегетарианците много по-рядко имат неприятна телесна миризма. Това при хората, които не са се отказали от похапването на месо може да се дължи на консумацията на червено месо.

Причината за това е, че на тялото е нужно повече време да обработи този вид месо и по-специално белтъците, които се съдържат в него. През това време в стомаха и червата могат да започнат гнилостни процеси, което от своя страна да бъде съпроводено с лош дъх и неприятно миришеща пот.

Джънк фуд (вредна храна)

Повечето от нас харесват храната, която се предлага в повечето вериги за бързо хранене. Но това в никакъв случай не означава, че тя е полезна. Освен, че тази храна в повечето случаи съдържа много вредни мазнини се смята, че рафинирата захар, която при тях е в доста големи количества може да предизвика и неприятна телесна миризма.