Начало / Актуални теми / Какво представлява аритмията и какви видове има?

Какво представлява аритмията и какви видове има?

ян. 23, 2015

Аритмията е състояние, при което сърцето се съкращава извън нормалния си ритъм. Пациентите могат да я описват сякаш усещат, че сърцето им бие по-бързо от нормално, че пропуска удар или има прибавени сърдечни удари.

Повечето видове аритмия са безвредни, но в някои случаи могат да бъдат животозастрашаващи. По време на настъпването на аритмия сърцето може да не бъде способно да изтласква нужното количество кръв към тялото. Липсата на достатъчен кръвоток може да увреди мозъка и други органи.

Какви могат да бъдат причините?

Нарушаването на правилния ритъм на сърцето може да настъпи ако електрическите сигнали, които контролират дейността на сърцето бъдат забавени или блокирани. Аритмията може да настъпи, ако някой отдел от сърцето започне да произвежда електрически сигнали самостоятелно. Те се добавят към нормалните сигнали и по този начин сърдечната дейност се нарушава.

Тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, приемът на някои медикаменти без лекарско предписание или консумацията на повече кофеин може да доведат до настъпването на аритмия при някои пациенти.

Какви видове аритмия има?

Наличието на преждевременни удари е една от най-често срещаните аритмии. В повечето случаи те са напълно безвредни. Пациентите съобщават, че усещат как сърцето им пропуска един удар. В повечето случаи преждевременните удари не се нуждаят от специфично лечение.

  • Предсърдно мъждене

Това е най-често срещаният вид сърдечна аритмия. При него се наблюдава много бърз и неправилен ритъм. При предсърдното мъждене електрическите сигнали не започват в синоатриалния възел, както е нормално, а в някаква друга част на предсърдията и се разпространяват неправилно. Това кара стените на предсърдията да се съкращават много бързо и по този начин не се изтласква нужното количестео кръв към камерите. Най-честите усложнения от предсърдното мъждене са инсулт и сърдечна недостатъчност.

  • Предсърдно трептене

Това състояние, много наподобява мъжденето, но при него електрическите сигнали се разпространяват бързо и ритмично. То е по-рядко срещано от предсърдното мъждене, но води до подобни на него усложнения.

  • Пароксизмална надкамерна тахикардия

Надкамерната тахикардия се характеризира с много бърз сърдечен ритъм, който започва внезапно и изчезва също внезапно. Това състояние настъпва поради нарушаване на електрическата връзка между предсърдията и камерите.

Този вид аритмия обикновено не е опасна и се среща по-често при млади хора. Може да настъпи при усилени физически натоварвания.

  • Камерна тахикардия

При този вид аритмия сърцето се съкращава ритмично по-бързо от нормалното. Това състояние може да продължи няколко секунди или по-дълго. Епизоди на тахикардия, които продължават по-дълго могат да бъдат опасни за здравето на пациентите.

  • Камерно мъждене

Камерното мъждене настъпва, когато електрическите сигнали карат камерите да трептят и не изтласкват кръв към тялото нормално. В такъв случай може бързо да настъпи внезапна сърдечна смърт. Затова е нужно състоянието да бъде овладяно възможно най-бързо с прилагането на дефибрилация. От всички видове аритмии тази най-често води до смърт при пациентите.