Меню

Хормон, чието ниво се повишава по време на бременност може да помогне за възстановяване на уврежданията при множествена склероза.

Проучване на учени от Университета в Калгари може да обясни защо при жени с множествена склероза по време на бременност настъпва подобрение.

При изследване върху мишки учените са установили, че хормонът пролактин стимулира продукцията на миелин – субстанция, предпазваща нервните клетки.

При множествена склероза миелинът се уврежда и се нарушава способността на невроните да провеждат информация.
Учените показаха, че пролактина директно стимулира образуването на миелин в мозъка и гръбначния стълб на бременни мишки. Когато на мишки с увреждания подобни на тези при множествена склероза е било инжектирано пролактин, миелинът им започнал да се възстановява.

Бременните мишки са имали два пъти повече миелин-продуциращи клетки (олигодендроцити).

При множествената склероза имунната система на организма атакува миелиновата обвивка на нервите. Това довежда до прогресивна загуба на чувствителността и двигателната активност.

Откриването на агенти, стимулиращи процеса на ремиелинизация ще бъде полезно не семо за множествената склероза, но и за други неврологични заболявания, като травми на гръбначния стълб, инсулт и др.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!