Начало / Актуални теми / Надежда за лечение на множествена склероза

Надежда за лечение на множествена склероза

фев. 25, 2007

Хормон, чието ниво се повишава по време на бременност може да помогне за възстановяване на уврежданията при множествена склероза.

Проучване на учени от Университета в Калгари може да обясни защо при жени с множествена склероза по време на бременност настъпва подобрение.

При изследване върху мишки учените са установили, че хормонът пролактин стимулира продукцията на миелин – субстанция, предпазваща нервните клетки.

При множествена склероза миелинът се уврежда и се нарушава способността на невроните да провеждат информация.
Учените показаха, че пролактина директно стимулира образуването на миелин в мозъка и гръбначния стълб на бременни мишки. Когато на мишки с увреждания подобни на тези при множествена склероза е било инжектирано пролактин, миелинът им започнал да се възстановява.

Бременните мишки са имали два пъти повече миелин-продуциращи клетки (олигодендроцити).

При множествената склероза имунната система на организма атакува миелиновата обвивка на нервите. Това довежда до прогресивна загуба на чувствителността и двигателната активност.

Откриването на агенти, стимулиращи процеса на ремиелинизация ще бъде полезно не семо за множествената склероза, но и за други неврологични заболявания, като травми на гръбначния стълб, инсулт и др.

Прочетете за:
Клинични форми на множествена склероза