Начало / Хранене и диета / Кофеиновите енергийни напитки променят ритъма на сърцето

Кофеиновите енергийни напитки променят ритъма на сърцето

дек. 2, 2013

Учените от Университета в Бон, Германия са направили експеримент, в който са наблюдавали сърцето на 17 доброволци един час след като са консумирали енергийна напитка. Наблюденията са показали, че контракциите на сърцето са били значително по-интензивни след консумацията на напитката.

Екипът учени, които са работили върху проучването са го представили на ежегодната среща на специалистите по Радиология от Северна Америка. Те препоръчват, хората, които страдат от някакво заболяване да избягват енергийните напитки.

Количеството на кофеина в енергийните напитки е около 3 пъти повече, в сравнение с другите кофеинови напитки. Познати са много странични ефекти от консумацията на значителни количества енергийни напитки, включително ускорен сърдечен пулс, палпитации, покачване на кръвното налягане и в някои случаи припадъци и внезапна сърдечна смърт.

Учените са дали на участниците в проучването да изпият енергийна напитка, която съдържа 32 мг на 100 мл кофеин и 400 мг на 100 мл от химикала таурин. Един час след консумацията на напитката учените са наблюдавали дейността на сърцето с ехокардиограф.

В резултат на наблюденията се е установило, че лявата камера на сърцето, която изтласква кръв към останалите части на тялото изтласква кръвта по-силно  и по-интензивно един час след консумацията на енергийната напитка. Това е именно кратковременния резултат от консумацията на енергийни напитки. Не е ясно все още какъв е дълготрайния ефект на енергийните напитки върху дейността на сърцето. Влиянието на тези напитки върху хората със сърдечни заболявания също не е проучено все още. Въпреки това учените съветват децата и хората с проблеми със сърдечния ритъм да избягват консумацията на енергийни напитки.