Начало / Актуални теми / Императивна инконтиненция – причини, симптоми

Императивна инконтиненция – причини, симптоми

ян. 29, 2024

императивна инконтиненция

Императивна инконтиненция представлява неволево изпускане на урина, съпътствано или предшествано от неудържим позив за уриниране. При този вид инконтиненция се изпуска почти цялото количество урина, събрана в пикочния мехур. Наблюдава се както през деня, така и през нощта.

Императивната инконтиненция се среща във всички възрасти, но честотата й се увеличава с напредване на възрастта и при мъже и при жени. Това е най-честият тип инконтиненция при възрастни жени, докато стрес инконтиненцията е най-честият тип сред млади жени.

По какъв механизъм настъпва императивната инконтиненция?

Тя се дължи на свръхактивност на мускулатурата (детрузора) на пикочния мехур. При свръхактивен мехур пациентите изпитват контракции по време на пълнене на пикочния мехур. Тези контракции водят до: често уриниране, силен позив за уриниране и изпускане на урина – императивна инконтиненция. Детрузорните контракции се установяват чрез цистометрия.

Друг механизъм на възникване на императивна инконтиненция е релаксация на уретрата при липса на контракции на пикочния мехур или повишено коремно налягане. При някои жени се установяват моментни резки спадания на налягането в уретрата. Това явление се означава като уретрална релаксация.

Какви са причините за императивна инконтиненция?

Най-честите причини за свръхактивност на мускулатурата на пикочния мехур са:

  • заболявания на отделителната система – възпалителни заболявания (цистит), тумори, конкременти, дивертикули, обструкция на уретрата и др.
  • неврологични заболявания, при които се нарушава контрола върху микцията – множествена склероза, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, травми на гръбначния мозък.

В над 80 % от случаите причината за свръхактивен детрузор не може да се установи. В тези случаи се говори за идиопатична детрузорна свръхактивност. Възможни са много различни причини, например:

  • абнормност на гладкомускулните клетки, задаващи ритъма на съкращение на детрузора
  • генерализирано смущение във функцията на гладката мускулатура
  • повишена концентрация на сетивни нервни влакна в пикочния мехур
  • недостатъчна продукция на простациклин
  • влияние на различни невромедиатори.

При някои хора причината за детрузорна свръхактивност е психосоматична. Провокира се от студ, влага, шум от течаща вода и др., от емоции (страх, гняв, оргазъм, смях) или като условен рефлекс (навик или автоматизъм).

Какви са симптомите при императивна инконтиненция?

Императивната инконтиненция се характеризира с изпускане на голямо количество урина, понякога на целия мехур. Тя протича по-тежко и се отразява по-неблагоприятно върху качеството на живот в сравнение със стрес инконтиненцията.

Освен изпускане на урина, детрузорната свръхактивност предизвиква и други симптоми като често уриниране, нощно уриниране, внезапни позиви за микция, усещане за непълно изпразване на пикочния мехур.

Прочетете за:
Видове инконтиненция
Стрес инконтиненция – причини, механизми
Диагноза на инконтиненция