Начало / Женско здраве / Стрес инконтиненция – причини, механизъм

Стрес инконтиненция – причини, механизъм

ян. 29, 2024

стрес инконтиненция

Стрес инконтиненция се нарича невлоното изпускане на урина при кихане, кашляне, смях, напъване, скачане и други физически усилия. Под „стрес“ се разбират ситуациите на внезапно повишаване на налягането в коремната кухина. Тогава налягането в пикочния мехур надвишава налягането в уретрата при липса на детрузорна контракция и настъпва неволево изтичане на урина. Обикновено възниква поради отслабени мускули на тазовото дъно или повреден уретрален сфинктер.

Уринарната стрес инконтиненция е най-често срещаният тип инконтиненция при жените. Засяга жени от всички възрасти, но се среща по-често при жени, които са раждали, както и при жени след менопауза.

Какво причинява стрес инконтиненция?

Редица фактори могат да допринесат за появата на стрес инконтиненция. Например:

  • конгенитални аномалии – вродена слабост на мускулите на тазовото дъно, дефектна инервация на сфинктерния механизъм, слабост на съединителната тъкан
  • родилен травматизъм – при вагинално раждане често настъпва разтягане и разкъсване на мускулите и фасциите на тазовото дъно, нарушава се инервацията им
  • естрогенен дефицит – хормоналният дефицит води до атрофия на тъканите, отговорни за налягането в уретрата
  • възрастови промени – с напредване на възрастта настъпват промени в съединителната тъкан, намалява колагена в стената на уретрата и периуретралното пространство
  • усложнения при операции – при гинекологични операции може да настъпи увреждане на мехурната шийка, увреждане на мускулите на тазовото дъно, нарушаване на инервацията.

Наднорменото тегло и състояния, при които има повишено вътрекоремно налягане като запек, хронична кашлица, тютюнопушене, тежки физически натоварвания, предразполагат към възникването на стрес инконтиненция.

По какъв механизъм настъпва стрес инконтиненция?

Тя се появява като резултат от нарушаване на механизма на затваряне на уретрата. Задържането на урина при повишаване на вътрекоремното налягане зависи от два фактора: поддръжката на уретрата и функцията на уретралните сфинктерни механизми.

Стрес инконтиненция възниква при:

Слабост на поддръжката на уретрата (хипермобилност)

Структурите на тазовото дъно създават опора под уретрата и мехурната шийка. Коремното налягане ги притиска към тази анатомична опора и затваря уретрата. Увреждането на мускулите или съединителната тъкан на тазовото дъно предизвиква патологична подвижност под действието на коремното налягане и механизмът на притискане не се осъществява.

Нарушена функция на уретралните сфинктерни механизми

За затварящата способност на уретрата допринасят следните елементи на стената й:

  • тонуса на гладката и напречнонабраздената мускулатура
  • уретралната лигавица и субмукозния венозен плексус, който има клапно действие
  • съединителната и еластичната тъкан в стената на уретрата.

Отслабването на уретралните сфинктерни механизми води до понижено налягане в уретрата в покой. Нормално урината се задържа в пикочния мехур поради това, че налягането в горната трета на уретрата е винаги по-високо, отколкото в пикочния мехур.

Неврологични увреди на тазовото дъно, пикочния мехур и уретрата също предразполагат към незадръжка на урина при стрес.

Типове стрес инконтиненция

В зависимост от водещия патогенетичен механизъм и анатомичните промени се различават следните типове стрес инконтиненция:

Тип I – характеризира се с изглаждане на задния уретровезикален ъгъл.

Тип II – освен изглаждане на задния уретровезикален ъгъл има и десцензуз (спадане) на основата на пикочния мехур и на уретрата.

Тип III – шийката на пикочния мехур и уретрата са нормално разположени, но уретрата е с много ниско налягане и е отворена.

Прочетете за:
Стрес инконтиненция – симптоми, изследвания
Видове инконтиненция
Диагноза на инконтиненция