Начало / Актуални теми / Къде болят бъбреците?

Къде болят бъбреците?

ян. 17, 2024

къде болят бъбреците

Къде болят бъбреците?

Болката в бъбреците обикновено се усеща в долната част на гърба, встрани от гръбначния стълб, точно под гръдния кош. Болката може да се усеща от едната или от двете страни, в зависимост от това кой бъбрек е засегнат. Бъбречната болка може да се излъчва към корема или слабините.

Локализация на бъбреците

Бъбрекът е чифтен орган, който има форма на бобено зърно. Размерите му са: дължина 12 см, ширина – 6 см и дебелина – 3 см.

Бъбреците са разположени в поясната област, от двете страни на гръбначния стълб, на нивото на XII гръден и II поясен прешлен. Те се намират в задната част на коремната кухина, в ретроперитонеалното пространство. Това означава, че са разположени зад перитонеум (мембраната, която покрива коремната кухина). Десният бъбрек се намира малко по-ниско от левия, главно поради наличието на черния дроб от дясната страна.

Характеристика на бъбречната болка

Болката в бъбреците може да варира по интензитет – може да започне като лек дискомфорт и да прогресира до много силна болка. Може да бъде остра или тъпа, да е постоянна или периодична – да се появява през определени интервали – часове, дни. Бъбречната болка може да има пулсиращ характер, може да се провокира от движение, например скачане.

Хората, изпитващи болка в бъбреците, може да имат и други симптоми, например: висока температура с втрисане, гадене, повръщане, промени в уринирането (често уриниране, затруднено уриниране), кръв в урината и др.

Причини за болка в бъбреците

Болката в бъбреците има много възможни причини, например: камъни в бъбреците, бъбречна инфекция, нараняване на бъбреците, тумори и кисти на бъбреците, тромбоза на бъбречна вена, бъбречен инфаркт, хидронефроза и др.

Важно е да се отбележи, че не всички болки в областта на бъбреците са свързани с бъбречни проблеми. Много други състояния, като мускулни разтежения или проблеми с гръбначния стълб, също могат да причинят подобни симптоми.

Отдиференциране на бъбречната болка

Болката в бъбреците трябва да се разграничи от болка в тази област, произхождаща от друг орган, например:

  • болка от черния дроб – характерно за болката с чернодробен произход е, че се локализира в дясното подребрие. Може да се разпространи към дясната лопатка и гърба.
  • болка, произхождаща от стомаха и червата – в повечето случаи болката е остра и се локализира в епигастриума.
  • болка при портален тромбофлебит
  • субфреничен абсцес
  • панкреатит
  • рак на панкреаса
  • колит
  • междуребрена невралгия
  • дископатия и др.

Прочетете за:
Къде се намират бъбреците
Причини за болки в бъбреците