Начало / Актуални теми / Симптоми на камъни в бъбреците

Симптоми на камъни в бъбреците

фев. 11, 2013

Камъните в бъбреците могат дълго време да протичат безсимптомно и да не причиняват оплаквания. Симптомите започват когато камъкът нарасне и заседне по хода на пикочните пътища, което се проявява с определени признаци. Пристъпите причинени от бъбречни камъни са особено болезнени. Много хора оприличават болката от преминаващ през пикочните пътища камък с тази при раждане.

Едни от най-честите симптоми при бъбречни камъни са:

Болка. Болката е вълнообразна, тъй като тялото се опитва да преодолее запушването по пикочните пътища, което е предизвикано от камъка. Коликообразният характер на болката я отличава от тази при панкреатит и апендицит. Терминът бъбречна колика се използва за описание на болката, която се предизвиква при преминаващ през пикочните пътища камък. Тя започва внезапно и е много силна, пациентите трудно намират положение, при което болката се облекчава. Локализацията на болката обикновено е по фланговете на корема, като при мъжете тя може да се разпространи към скротума и тестисите.

В голяма част от случаите може да има повръщане или гадене в резултат на силната болка.

Може да се наблюдава кръв в урината – хематурия. Тя може да се прояви както при камък, който е локализиран в бъбрека, така и при мигриращ по пикочните пътища камък.

Пациентите се оплакват от учестено и болезнено уриниране. Този симптом може да се дължи както на придвижването на камъка, така и от насложена инфекция в резултат на бъбречно-каменна болест.

Ако е налице инфекция на пикочните пътища може да има покачване на температурата. Пациентите са бледи и изпотени.

По принцип лечението на бъбречните камъни не е сложно и се състои в отстраняване на наличните камъни и в повечето случаи не се наблюдават усложнения. Ако обаче причината за тяхната поява не бъде открита и лекувана те могат да се появят отново. Ако лечението бъде забавено могат да настъпят необратими увреждания на бъбреците, затова своевременната диагноза и лечение са особено важни при това състояние.

Прочетете за:
Видове камъни в бъбреците – оксалатни, фосфатни, уратни, смесени
Бъбречна колика – симптоми при бъбречна криза