Начало / Актуални теми / Видове инконтиненция

Видове инконтиненция

ян. 29, 2024

видове инконтиненция

Уринарна инконтиненция (incontinentio urinae) се нарича всяко неволево изпускане на урина. Засяга по-често жени, като честотата се повишава с напредване на възрастта. Може значително да влоши качеството на живот на индивида.

Какви видове инконтиненция има?

Според патофизиологичните механизми на възникване се различават следните видове инконтиненция:

Стрес инконтиненция

Стрес инконтиненцията е неволно изпускане на малко количество урина при физически дейности, като кашляне, кихане, смях, повдигане на тежки предмети и др. При физическо усилие се повишава вътрекоремното налягане и се оказва натиск върху пикочния мехур. Когато налягането в пикочния мехур стане по-високо от това в уретрата, настъпва изтичане на урина.

Стрес инконтиненция възниква, когато мускулите на тазовото дъно и/или уретралния сфинктер са отслабени или увредени и не могат да задържат уретрата затворена. При слабост на мускулите на тазовото дъно е налице хипермобилност на уретрата. Пикочният мехур и уретрата се изместват надолу, когато коремното налягане се повиши, и няма опора, за която уретрата да бъде притисната, за да я държи затворена. Увреждането на самата уретра и нарушената функция на уретралния сфинктер позволяват на сфинктера да се отвори под натиск.

Фактори, които повишават риска от стрес инконтиненция са: бременност, раждане, менопауза, затлъстяване, продължителна кашлица, операции в тазовата област.

Императивна инконтиненция

Императивната инконтиненция се характеризираща с внезапно, силно желание за уриниране при непълен пикочен мехур, последвано от неволно изтичане на урина, преди стигне до тоалетната. Това състояние се дължи на свръхактивен пикочен мехур. Мускулите на пикочния мехур се свиват неволево и причиняват спешна нужда от уриниране.

Може да бъде причинено от различни фактори, включително неврологични състояния (болес на Паркинсон, множествена склероза), възпаление на пикочния мехур (цистит), инфекции на пикочните пътища, камъни в пикочния мехур. Много често точната причина не може да бъде установена.

При императивната инконтиненция се изпуска цялото количество урина, събрано в пикочния мехур. Пациентите се оплакват още от често уриниране, дори се събуждат много пъти през нощта (никтурия).

Инконтиненция от преливане

Представлява неволево изпускане на урина поради преразтягане на пикочния мехур. Дължи се на нарушен контрактилитет на детрузора или на обструкция на пикочните пътища, при което се възпрепятства изпразването на пикочния мехур. В резултат настъпва задръжка на урина, налягането в препълнения пикочен мехур се повишава над налягането в уретрата и той започва да прелива.

Контрактилитетът на детрузора са нарушава при засягане на инервацията или на мускулатурата, например при диабетна полиневропатия, неврологични заболявания, оперативни интервенции и др.

Състояния, които водят до обструкция при жените са например: тежък генитален пролапс, притискане от формации, тумори на уретрата, парауретрални кисти и др. При мъжеде до обструкция най-често води уголемяването на простатата.

При жените остра задръжка на урина с инконтиненция от преливане може да възникне още при възпалителни заболявания (уроинфекции, генитални инфекции), акушерска травма при раждане, епизиотомия и др.

При инконтиненция от преливане има постоянно неусетно изтичане на урина. Налице е повишен риск от рецидивиращи уроинфекции.

Функционална инконтиненция

Функционалната инконтиненция не е свързана с дисфункция на пикочния мехур или пикочните пътища, а по-скоро с физически или когнитивни ограничения. Те възпрепятстват способността на индивида да стигне до тоалетната навреме. Това може да включва състояния като артрит, проблеми с мобилността, деменция или тежко когнитивно увреждане, при което лицето може да не е в състояние да разпознае необходимостта от уриниране или самостоятелно да отиде до тоалетната.

Рефлексна инконтиненция

Рефлексна инконтиненция възниква, когато мускулите на пикочния мехур се съкратят, при което изтича урина (често в големи количества). Пациентът обикновено не изпитва желание за уриниране и няма предупреждение преди изпразването на пикочния мехур. Той няма никакъв контрол върху изтичането на урината.

Това може да се случи в резултат на увреждане на нервите, които обикновено предупреждават мозъка, че пикочният мехур е пълен. Рефлексната инконтиненция се появява при хора със сериозни неврологични увреждания от множествена склероза, увреждане на гръбначния мозък, други наранявания или увреждане от операция, лъчетерапия.

Транзиторна инконтиненция

Транзиторната инконтиненция се отнася до временни или краткотрайни епизоди на неволно изтичане на урина, често в резултат на причини, които могат да бъдат бързо разрешени. Това може да включва лекарства (диуретици), инфекции на пикочните пътища, запек или определени хранителни навици. След като основната причина бъде идентифицирана и лекувана, инконтиненцията обикновено отзвучава.

Екстрауретрална инконтиненция

Дължи се на заобикаляне на физиологичните пътища на отвеждане на урината. Наблюдава се при вродени аномалии на отделителната система (напр. ектопичен уретер) или увреждане на пикочните пътища с образуване на фистули.

Смесена инконтиненция

Смесената инконтиненция се отнася до комбинация от различни видове уринарна инконтиненция, възникващи при един и същи индивид. Най-често включва смесица от симптоми както от стрес инконтиненция, така и от императивната инконтиненция, въпреки че могат да присъстват и други видове. Например може да се прояви както с изтичане на урина при кашляне или кихане (стресова инконтиненция), така и с внезапни позиви за уриниране, последвани от неволно изтичане на урина (императивна инконтиненция).

Прочетете за:
Причини за стрес инконтиненция
Императивна инконтиненция
Диагноза на инконтиненция