Начало / Женско здраве / Продължителната употреба на противозачатъчни увеличава риска от глаукома

Продължителната употреба на противозачатъчни увеличава риска от глаукома

ное. 18, 2013

Противозачатъчните таблетки са широко използвани от жените за предпазване от нежелана бременност. 4 от всеки 5 жени са използвали противозачатъчни през някакъв период от живота си. Но сега ново американско проучване сочи, че продължителната употреба на орални контрацептиви увеличава значително риска от развитие на глаукома.

В проучването са били включени над 3000 жени на възраст над 40 години, които са попълнили въпросници относно тяхното зрение и репродуктивни функции и са преминали през очен преглед. След проведените прегледи учените са установили, че жените, които са използвали противозачатъчни за повече от три години са под по-голям риск от развитие на глаукома. Според статистиките глаукомата засяга 1-2% от жените на средна възраст.

Учените провели проучването не твърдят, че противозачатъчните са единственият фактор, който оказва влияние върху развитието на глаукома, но тяхното продължително приемане значително увеличава риска, особено ако има и други рискови фактори като случаи на глаукома в семейството и напредналата възраст.

Учените съветват жените, които обмислят да започнат приемат на орални контрацептиви да се запознаят с техните положителните и отрицателните страни. Освен, че увеличават риска от глаукома противозачатъчните увеличават риска от инфаркт, формиране на кръвни съсиреци и инсулт.

За младите момичета и жените в репродуктивна възраст противозачатъчните са един от основните методи за предпазване от нежелана бременност. Затова и младите жени, които приемат противозачатъчни не трябва да спират приема на тези медикаменти, само на базата на това проучване, не и преди да се консултират със специалист. Това проучване остава отворена възможността за други учени допълнително да изследват връзката между противозачатъчните и глаукомата, за да могат да бъдат създадени и съответните препоръки.

Проучването е представено на ежегодната среща на Американската академия по офталмология.

Прочетете за:
Глаукома – видове