Рибеното масло, богато на омега- 3 мастни киселини не предпазва от сърдечни заболявания и инсулт според проучване, публикувано в Journal of the American Medical Association.
Учени от Гърция са разгледали данните от 20 предишни клинични проучвания, обхващащи близо 70000 души.
Те са установили, че рибеното масло не понижава риска от смърт от инфаркт, инсулт или друга причина.
Преди десетилетие въз основа на наличните медицински доказателства се считаше, че омега- 3 мастните киселини понижават нивото на триглицеридите, понижават кръвното налягане и предпазват от нарушения на сърдечния ритъм, въпреки че механизма, по който това става не е известен.
Днес това и други проучвания изразяват съмнение относно ползите от рибеното масло.
За превенция на сърдечните заболявания специалистите съветват да се консумира повече риба, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, да се спортува и да се спре тютюнопушенето.