Рибеното масло, богато на омега- 3 мастни киселини не предпазва от сърдечни заболявания и инсулт според проучване, публикувано в Journal of the American Medical Association.

Учени от Гърция са разгледали данните от 20 предишни клинични проучвания, обхващащи близо 70000 души.

Те са установили, че рибеното масло не понижава риска от смърт от инфаркт, инсулт или друга причина.

Преди десетилетие въз основа на наличните медицински доказателства се считаше, че омега- 3 мастните киселини понижават нивото на триглицеридите, понижават кръвното налягане и предпазват от нарушения на сърдечния ритъм, въпреки че механизма, по който това става не е известен.

Днес това и други проучвания изразяват съмнение относно ползите от рибеното масло.

За превенция на сърдечните заболявания специалистите съветват да се консумира повече риба, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, да се спортува и да се спре тютюнопушенето.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!