Начало / Хранене и диета / Кои храни да избягвате при хипотиреоидизъм

Кои храни да избягвате при хипотиреоидизъм

юни 8, 2015

Хипотиреоидизмът може да бъде трудно за лечение заболяване и храната, която приемате може да се отрази на вашето състояние. Някои хранителни продукти могат сериозно да повлият дейността на вашата щитовидна жлеза и да попречат на тялото ви да абсорбира хормоните, които приемате под формата на таблетки, като част от лечението ви. Няма диета, чрез която напълно да контролирате своето състояние, но ако се храните разумно може да се чувствате доста по-добре, въпреки наличието на заболяване. Някои от храните, които е препоръчително да избягвате, ако страдате от хипотиреоидизъм са:

  • Соя

В соевите продукти се съдържат изофлавони, съставки, които имат подобно на хормона естроген действие. За изофлафоните се смята, че могат да окажат влияние на дейността на щитовидната жлеза. Ако страдате от хипотиреоидизъм специалистите съветват да избягвате или да ограничите до минимум приема на соеви продукти. С помощта на вашия лекуващ лекар може да определите какво количество от тези продукти може да толерира вашия организъм.

  • Кръстоцветни зеленчуци

Към тази група спадат броколите, зелето и карфиола. Консумацията на тези зеленчуци в по-големи количества може да попречи на усвояването на йода от щитовидната жлеза, а той е изключително важен за нейната дейност. Трябва да внимавате и с консумацията на брюкселско зеле, къдраво зеле и ряпа. Консумацията на тези зеленчуци след термична обработка намалява тяхното негативно влияние върху щитовидната жлеза.

  • Глутен

Пациентите с хипотиреоидизъм трябва да внимават с консумацията на продукти, съдържащи глутен. В по-големи количества глутен се съдържа в пшеницата, ечемика и ръжта. Глутенът може да затрудни дейността на тънкото черво и да се влоши абсорбцията на щитовидни хормони, приемани под формата на таблетки за лечение на хипотиреоидизъм. Ако все пак не може да спрете консумацията на глутен избирайте пълнозърнести продукти, които са богати на фибри и други компоненти, които спомагат дейността на червата.

  • Мазни храни

За мазнините се знае, че нарушават абсорбцията на хормонално заместителните медикаменти, затова и мазните и пържените храни в големи количества не са препоръчителни при пациенти с хипотиреоидизъм. Мазнините също така могат да нарушат продукцията на щитовидни хормони от щитовидната жлеза. Специалистите препоръчват да ограничите до минимум приема на пържени храни, майонеза, масло и по-тлъсто месо.

  • Сладкиши

Хипотиреоидизмът е състояние, при което метаболизмът бива забавен. Това е и една от причините пациентите с това заболяване да наддават на тегло. По-добре е да намалите консумацията на сладкиши, защото те съдържат много излишни калории без почти никаква енергийна стойност и полезни хранителни вещества.

  • Кафе

За кофеинът се знае, че пречи на правилното абсорбиране на медикаментите, приемани за лечение на хипотиреоидизъм. Специалистите са забелязали, че пациентите, които са приемали своите медикаменти заедно със сутрешното кафе по-трудно са контролирали своето състояние. Затова по-добре приемайте лекарствата само с вода и изчакайте 30 минути преди да изпиете първото за деня кафе.