Начало / Хранене и диета / Кои храни да консумирате и кои не, ако страдате от мултиплена склероза?

Кои храни да консумирате и кои не, ако страдате от мултиплена склероза?

ное. 27, 2014

Мултиплената склероза е хронично заболяване, при което имунната система атакува, своите собствени клетки, които обвиват нервите. Това води и до най-характерните симптоми при пациентите с това заболяване – силна умора, намалена подвижност и трудно поддържане на равновесие.

Вие може да облекчите протичането на своето заболяване, като се храните здравословно. Ето и какво трябва и какво не трябва да консумирате, ако страдате от мултиплена склероза:

  • Не консумирайте храни, съдържащи наситени мастни киселини

Животинските мазнини са богати на наситени мастни киселини и тяхната консумация в големи количества се свързва с по-голям риск от развитие на рак, сърдечни заболявания и други хронични състояния. Наситени мастни киселини се съдържат в значителни количества в по-мазните меса, които е препоръчително да избягвате.

  • Избирайте нискомаслени продукти

Учените все още изучават дали наистина има връзка между консумацията на пълномаслено мляко и тежестта на протичане на мултиплена склероза, но смятат, че пациентите с това заболяване е препоръчително да избират нискомаслени продукти. В никакъв случай обаче не трябва да спирате консумацията на млечни продукти, които са особено важни за вашето добро здраве.

  • Приемайте омега-6 мастни киселини

Това са полиненаситени здравословни мастни киселини и множество проучвания са доказали техния положителен ефект върху състоянието на пациентите с мултиплена склероза. Консумирайте различни видове риба, като например сьомга или скумрия. Друг източник на омега-6 мастни киселини са ядките и слънчогледовото олио.

  • Не спазвайте нисковъглехидратни диети

При пациентите с мултиплена склероза се наблюдава повишена уморяемост и недобре балансираната диета може да влоши техните оплаквания. Затова при тях не се препоръчват нискокалорийни диети, в които се консумират малко плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти.

  • Приемайте повече фибри

Често срещан симптом при пациентите с мултиплена склероза е запекът. Той се дължи на увреждането на нервите на дебелото черво в резултат на заболяването. Недостатъчната подвижност и приемът на медикаменти могат да влошат запека на пациентите. Фибрите, които се съдържат в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите продукти могат да ви помогнат да се почувствате по-добре.

  • Пийте достатъчно вода

Медикаментите за лечение на мултиплена склероза могат да доведат до дехидратация, което увеличава риска от инфекции на пикочните пътища, запек и повишена умора. Дисфункцията на пикочния мехур е често срещана при това заболяване. Препоръчително е да пиете между 6 и 8 чаши вода дневно. Освен това избягвайте напитки, които могат да дехидратират допълнително организма ви, като алкохолни напитки и кафе.

Прочетете за:
Симптоми на множествена склероза
Клинични форми на множествена склероза