Начало / Хранене и диета / Пикантните храни могат да убиват ракови клетки

Пикантните храни могат да убиват ракови клетки

ян. 9, 2007

Учени от Нотингамския университет са открили механизма, по който пикантните храни могат да убиват ракови клетки. Те са установили, че съставката капсаицин в лютивите чушки предизвиква клетъчна смърт, като атакува митохондриите на туморните клетки.

Проучването показва, че капсаицина се свързва с протеини в митохондриите на туморните клетки и предизвиква апоптоза – клетъчна смърт, без да уврежда околните здрави клетки.

Тестовете са проведени с клетки от рак на белия дроб и на панкреаса.
Д-р Тимоти Бейтс, ръководител на проучването вярва, че след като тази съставка атакува сърцевината на туморните клетки, то те са открили “Ахилесовата пета” на всички тумори.

Биохимията на митохондриите на туморните клетки е много различна от тази на нормалните клетки. Налице е естествена селективна ранимост на туморните клетки.

Дозата от капсаицин, която може да предизвика клетъчна смърт на раковите клетки, няма да има същия ефект върху нормалните клетки.

Фактът, че капсаицина се открива в много храни, показва, че е безопасен.

Възможно е да се разработят лекарства, съдържащи тази съставка за борба с раковите заболявания.

Това проучване не внушава, че консумирането на големи количества лютиви чушки ще помогне за превенцията или лечението на раковите заболявания.

Изследванията показват, че екстрактът от лютиви чушки предизвиква апоптоза на раковите клетки в лабораторни условия, но все още не е доказано дали е безопасен и ефективен при човека.