Начало / Хранене и диета / Забранени храни при химиотерапия

Забранени храни при химиотерапия

юни 5, 2024

забранени храни при химиотерапия

Храните, които трябва да избягвате по време на химиотерапия, са основно тези, които могат да увеличат риска от хранителни инфекции.

Химиотерапията е вид лечение, което използва мощни химикали за убиване или инхибиране на растежа на раковите клетки. При това лечение обаче се засягат и здрави тъкани. Уврежда се например костният мозък, който непрекъснато произвежда левкоцити (бели кръвни клетки), предпазващи организма от инфекции. Потискайки имунната система, химиотерапията ви прави по-уязвими към инфекции.

Ето защо за тези, които са подложени на химиотерапия, е особено важно да избягват суровите или недостатъчно добре термично обработени храни, немити сурови зеленчуци, някои сирена, яйчни продукти и др.

Защо диетата е важна по време на лечение на рак?

Химиотерапията може да причини различни странични ефекти, включително: гадене и повръщане, промени във вкуса, рани в устната кухина, запек или диария. Може да доведе до понижаване на апетита и телесното тегло, поради което е важно да се обърне специално внимание на диетата.

Балансираната диета по време на химиотерапия може да помогне за поддържане на здравословно тегло, да повиши енергията, мускулния тонус, да стимулира имунната система.

Кои храни трябва да избягвате при химиотерапия?

Няма забранени храни при химиотерапия, но има такива, които е добре да избягвате. Например:

Непастьоризирани продукти

Непастьоризираните продукти са храни и напитки, които не са преминали процес на пастьоризация. Пастьоризацията е процес на термична обработка, който убива вредни бактерии и патогени, за да направи храната безопасна за консумация и да удължи срока й на годност. Ето някои непастьоризирани продукти:

 • сурово мляко – мляко, което не е пастьоризирано може да съдържа вредни бактерии като E. coli, Salmonella и Listeria.
 • сирене от сурово мляко – камембер, бри, синьо сирене и др.
 • непастьоризирани сокове – прясно изцедените сокове, които не са били пастьоризирани, могат да бъдат замърсени с бактерии като Salmonella, E. coli и Cryptosporidium.

Сурови или недостатъчно сварени яйца

Суровите яйца, включително варените яйца с течни жълтъци, са известни с това, че е възможно да носят бактерията Салмонела. Продукти, които може да съдържат сурови яйца са например:

 • домашна майонеза
 • сос Холандез
 • прясно приготвен дресинг за салата Цезар
 • десерти със сурови яйца, например тирамису.

Сурови морски дарове

Стридите, повечето видове суши и други видове сурови или недопечени морски дарове трябва да бъдат изключени от менюто.

Недобре термично обработено месо

Готвенето на месото до подходяща температура е един от най-безопасните хранителни навици по време на химиотерапия. Високите температури убиват патогените от външната страна на месото, както и отвътре.

Често срещани патогени в суровото месо са: Salmonella, Shigela, Clostridium perfringens, E. coli, Listeria monocytogenes, Campylobacter, причинителите на токсоплазмоза, трихинелоза и др.

Неизмити плодове и зеленчуци 

Плодовете и зеленчуците са важни източници на полезни хранителни вещества по време на химиотерапия, но те винаги трябва да се измиват добре преди консумация, за да се избегнат повърхностни замърсители.

Суров мед

Консумацията на суров мед по време на лечение на рак е противоречиво. Някои доказателства сочат, че медът може да има различни противоракови свойства, но в същото време може потенциално да пренася опасни патогени като тези, които причиняват ботулизъм.

Какво още не се препоръчва да ядете по време на химиотерапия?

Избягвайте консумацията на храни, които крият риск от инфекция, но и на храни, които могат да влошат страничните ефекти от лечението на рак.

 • сурови ядки
 • алкохол
 • газирани напитки
 • силно пикантни храни
 • мазни и пържени храни
 • вода директно от кладенци, извори или потоци.

Управлението на диетата по време на химиотерапия е важно както за предпазване от инфекция, така и за поддържане на тялото възможно най-здраво.

Осигуряването на достатъчно полезни хранителни вещества като протеини, витамини и минерали, намалява страничните ефекти от химиотерапията, помага на тялото да остане силно и издръжливо по време на лечението.

Прочетете за:
Рибеното масло намалява ефективността на химиотерапията