Начало / Актуални теми / Опасности за здравето от злоупотребата с алкохол

Опасности за здравето от злоупотребата с алкохол

апр. 2, 2015

За никого не е изненада, че употребата на алкохол може да доведе до сериозно увреждане на здравето, включително чернодробна цироза и повишен риск от автомобилни катастрофи. В резултат на множество проучвания учените са свързали консумацията на алкохол с над 60 заболявания.

Алкохолът е субстанция, която потиска дейността на централната нервна система. В началото обикновено при повечето хора се наблюдава превъзбуденост и еуфория. Но с продължаването на пиенето хората стават унесени и сънливи. Алкохолът влияе на ясната оценка, мисленето и емоциите на хората.

Консумацията на алкохол в големи количества влияе на речта, координацията на мускулите и дори може да се стигне до животозастрашаваща кома и смърт. По-често срещаните усложнения на здравето на пациентите, в резултат на консумация на алкохол са:

  • Заболявания на черния дроб

Алкохолизмът може да стане причина за сериозно увреждане на черния дроб, който има функцията да обработва отпадните и вредни продукти. При хронична злоупотреба се увреждат клетките на черния дроб и може да се стигне до цироза.

  • Рак

Честата консумация на алкохол повишава риска от ракови заболявания. Според учените този повишен риск се дължи на факта, че в тялото алкохолът се преобразува в ацеталдехид, който е обявен за карциноген. По-често срещаните видове рак, които се наблюдават при алкохолици са рак на устата, фаринкса, ларинкса, хранопровода, черния дроб и дебелото черво.

  • Сърдечно-съдови заболявания

Редовната консумация на алкохол може да причини увреждане на тромбоцитите и да предизвика тяхното по-лесно слепване и образуване на кръвни съсиреци. Повишената склонност за съсирване на кръвта може да стане причина за инсулт или инфаркт.
Алкохолизмът в някои случаи става причини за кардиомиопатия, състояние при което сърдечният мускул отслабва и не може да се съкращава адекватно, за да осигури нуждите на организма.

  • Депресия

От много години се знае, че алкохолизмът често върви ръка за ръка с депресията, но учените все още дебатират кое от двете е първопричината. Една от теориите е, че пациентите, страдащи от депресия се обръщат към алкохола в желанието си да се излекуват от депресията.

  • Деменция

С остаряването мозъка на хората се смалява с 1,9 % на всеки десет години. Това е нормален процес. Но честата консумация на алкохол ускорява този процес, особено в някои части на мозъка, които са свързани с паметта. Редовната консумация на алкохол може сериозно да увреди способността на пациентите да планират своите действия, да решават проблеми.

  • Високо кръвно налягане

Алкохолът уврежда симпатиковата нервна система, която освен друго има и функцията да регулира съкращаването и отпускането на кръвоносните съдове при стрес, резки температурни промени, силно напрежение. В резултат на това кръвното налягане на пациентите може да се повиши и това да доведе до увреждане на други органи в тялото – бъбреци, сърце.

  • Увреждане на нервната система

При хронична злоупотреба с алкохол се увреждат нерви и се развива състояние известно като алкохолна невропатия. При него пациентите се оплакват от загуба на сетивност в долните крайници, намалена мускулна сила, еректилна дисфункция и други проблеми. Алкохолът е токсичен за нервните клетки, а освен това в резултат на алкохолизма се уврежда усвояването на хранителните вещества.

Прочетете за:
Алкохолен делир