Начало / Красота и здраве / Косопад при лупус еритаматодес – алопеция при лупус

Косопад при лупус еритаматодес – алопеция при лупус

окт. 21, 2020

косопад при лупус еритаматодес

Косопадът (алопецията) е честа проява при системен лупус еритематодес (СЛЕ). Наблюдава се при около половината от болните от лупус. Възниква при активност на заболяването. Косопадът може да бъде дифузен или огнищен, обратим или необратим.

Какви видове косопад има при лупус еритематодес?

При болните от лупус еритематодес може да се наблюдават различни видове алопеция. Много важно е да се изясни дали косопадът се дължи на заболяването или е съпътстваща проява. Различават се следните видове косопад при лупус еритематодес:

Алопеция, специфична за лупус еритематодес

Хистологичното изследване на биопсичен материал от скалпа показва характеристики, типични за лупус еритематодес.

  • Дискоиден лупус еритематодес

При дискоидният лупус еритематодес, засягащ скалпа се наблюдава цикатризираща алопеция. Тя е необратима и се дължи на разрушаване на космените фоликули. При хистологичното изследване се установява фиброза на космените фоликули, чиито отвори на скалпа са запушени.

По скалпа се установяват кръгли (дискоидни) плаки, които могат да имат следните особености: червен до лилав оттенък, диспигментация, атрофични цикатрикси, фоликуларна хиперкератоза, фоликуларни запушалки, телеангиектазии.

Тези изменения са по-забележими в центъра на обезкосмените полета, за разлика от другите цикатризиращи алопеции, при които клиничните прояви са по-изразени в периферната зона. Най-често се налага диференциална диагноза с алопецията при фоликуларната форма на плоския лишей и фронталната фиброзираща алопеция.

Косопад, специфичен за лупус еритематодис може да се наблюдава още при: остър лупус еритематодес, подостър кожен лупус еритематодес.

Алопеция, неспецифична за лупус еритематодес

Не се установяват хистологични признаци за лупус еритематодес.

  • „Лупусна коса“

Много характерен признак при хората, страдащи от лупус еритематодес са сухите и чупливи къси косми по фронталната (челна) линия на косата. Това състояние се дължи на лесно накъсване на космите или на забавен растеж на космите. Този тип косопад се наблюдава при обостряне на заболяването и обикновено се подобрява, след като пристъпът премине.

  • Алопеция ареата

Има повишена честота на кръговидната алопеция (алопеция ареата) при болни от лупус еритематодес. По скалпа се появяват кръгли обезкомени полета без признаци на възпаление – зачервяване на кожата. В периферната зона космите са къси и лесно се извличат. Забелязват се прегънати, дебели косми, наподобяващи удивителен знак.

При болните от лупус еритематодес може да се наблюдава и една по-особена форма на алопеция ареата – косопад под формата на вълни (ophiasis). Характерно за този тип косопад е, че обезкосмените полета имат лентовидна форма.

Алопеция, съпътстваща лупус еритематодес

  • Телогенен ефлувиум

Анемия, внезапно спиране на лечението с кортикостероиди, силен стрес могат да доведат до този тип косопад при болни от лупус еритематодес. Космите стават по-тънки и лесно чупливи. Болните се оплакват от засилено опадане на косата при миене и ресане.

  • Анагенен ефлувиум

Анагенен ефлувиум може да бъде провокиран от лечението с цитостатици. Тези медикаменти блокират анагенната фаза – фазата на активен растеж на космите. Косопад настъпва кратко време (около 7 дни) след въздействието на медикаментите, докато телогенен ефлувиум настъпва месеци по-късно.

Прочетете за:
Видове лупус еритематодес
Диагноза на системен лупус еритематодес
Причини за лупус еритематодес