Начало / Красота и здраве / Алергичен хейлит – алергично възпаление на устните

Алергичен хейлит – алергично възпаление на устните

ян. 30, 2024

алергичен хейлит

Контактно-алергичен хейлит (cheilitis contact-allergica) представлява възпаление на устните, а често и на околната кожа, провокирано от химичен агент при наличие на контактна свръхчувствителност на индивида. Касае се за реакция на свръхчувствителност тип IV след контакт с алерген.

Алергичният контактен хейлит се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Може да засегне всички възрастови групи, но по-често се наблюдава при възрастните.

Какви са причините за контактен алергичен хейлит?

Най-честите причини за алергично възпаление на устните са:

  • козметични средства – червила, балсами за устни, слънцезащитни продукти
  • хигиенни средства – вода за уста, паста за зъби, конец за зъби, препарат за почистване на протези
  • локални медикаменти – антибиотици, сулфонамиди
  • някои храни, като цитрусови плодове
  • професионални атрибути – метални мундщуци, моливи, фиби.

Какви са симптомите при контактен алергичен хейлит?

При остро настъпило алергично възпаление на устните се наблюдават следните симптоми:

  • зачервяване (еритем) на устните
  • оток (подуване) на устните
  • поява на мехурчета (везикули), ерозии (разязвявания), крусти (корички), които могат да се разпростират и извън устните – по бузите, клепачите.

Бавно протичащото алергично възпаление се характеризира със слабо зачервяване на устните, сухота, напукване и десквамация (лющене).

Промените могат да засегнат едната или и двете устни, може да са локализирани само в малка област или да засегнат цялата устна. Например при алергия към музикален инструмент се развиват промени само в тази част на устната, която е в контакт с инструмента.

Налице са субективни оплаквания като сърбеж, парене и болка по устните, които са различно изразени при всеки индивид.

Как се поставя диагнозата?

При остро възникнало възпаление на устните контактът с провокиращият фактор е лесно установим и диагнозата се поставя лесно. Диагностиката е затруднена при по-неясна симптоматика. В тези случаи за изясняване на конкретната причина допринасят снемането на подробна анамнеза и последващото епикутанно тестване (включително фотоепикутанен тест).

Контактният алергичен хейлит трябва да се разграничи от останалите видове хейлити. Например от актиничният хейлит, който представлява възпаление на устните, предизвикано от слънчевата светлина. Алергичният хейлит има прилики и с иритативен и атопичен хейлит, но се отличава от тях с това, че се предизвиква от контакт с алерген.

Какво е лечението на алергичното възпаление на устните?

Задължително трябва да се преустанови употребата на провокиращият фактор – козметичен продукт, лекарствено средство, храна и т.н. Обикновено възпалението отзвучава бързо, след като човек започне да избягва алергена, причинил реакцията.

При ограничените форми е достатъчно провеждането само на локално лечение с кортикостероиди (течни и емулсионни форми при остри процеси, както и кремове и унгвенти при хронични прояви).

Прилагат се хипоалергенни балсами за устни или овлажнители за хидратиране на устните и предотвратяване на сухота.

При по-сериозно и разпространено възпаление е необходимо общо приложение на антихистамини и дори кортикостероиди.

Прочетете за:
Епикутанен тест