Начало / Красота и здраве / Как влияе слънцето на кожата?

Как влияе слънцето на кожата?

юли 2, 2015

Редовното излагане на слънчева светлина е нужно на нашето тяло, за да синтезира витамин Д. Но ако прекалявате със стоенето на слънце без да предпазвате кожата си по някакъв начин увеличавате риска клетките на кожата да се увредят и в нея да настъпят някои неблагоприятни промени.

Ето някои от по-честите увреди на кожата, които се причиняват от слънчевата експозиция:

  • Преждевременно стареене на кожата

След години слънчева експозиция кожата задебелява и нейната възможност да задържа течностите намалява. Това води до появата на фини линии и бръчки по лицето. Те са в най-голямо количество около очите и устните.

Повишената активност на клетките, отговорни за натрупването на меланин – меланоцити при по-често излагане на слънце може да има за резултат появата на кафяви петна. Освен това по лактите и глезените може да се забележат бели петна с размер 2-5 милиметра, които се дължат на обезцветяване на кожата като ефект от честа дълга експозиция на слънце.

Слънцето може да предизвика и промяна в текстурата на вашата кожа и нейния външен вид. Годините слънчева експозиция водят до изтъняване на най-външния слой на кожата, което я прави по-податлива на разкъсване и драскотини. В същото време по-дълбоките слоеве на кожата задебеляват и тя загубва своята еластичност.

  • Кожни петна

Слънчевата кератоза или още позната като кожни петна е често срещано състояние. Петната са кожни лезии, които се развиват под вредното въздействие на УВ лъчите. Размерите на петната варират от 2 до 20 милиметра. Техният цвят също може да бъде различен от дискретно кафеникав до силно червен.

Кожните петна са често срещани в области на тялото, които най-често се излагат на слънце – носа, бузите, горната устна, ушите, челото, ръцете и шията. При някои хора кожните петна могат да бъдат съпроводени с неприятни усещания като болка или сърбеж, в някои случаи пациентите могат да се оплакват от парене в областите, където има петна при тяхното излагане на слънце.

Въпреки, че могат да бъдат неприятни обикновено кожните петна са безвредни. Но в някои случаи те могат да доведат до развитие на някои от видовете кожен рак. Поради тази причина експертите препоръчват пациентите да не ги пренебрегват и да търсят съвет от специалисти.

  • Рак на кожата

Кожният рак е един от най-често срещаните видове рак в страните с горещ климат, като Австралия например. Той най-често се дължи на години силна експозиция на кожата на слънце. Всеки път, в който кожата ви е изложена на слънце без да сте положили грижи да я предпазите в кожните клетки настъпват структурни увреди. Тези увреди нарушават дейността на имунните клетки в кожата и след време тя може да не успее да се справи с нашествието на ракови клетки в нея и да се развие рак.

Меланомът е най-опасният вид рак на кожата. Първите увреди са на места по тялото, които често се излагат на слънце. Най-често меланомът се проявява с плоски петна по кожата, чийто цвят, размери и форма се променят с времето. Ако не се лекува навреме тези петна могат да станат по-големи, да променят своята форма и да потъмнеят.