Начало / Красота и здраве / Полезни съвети за красиви нокти

Полезни съвети за красиви нокти

май 7, 2015

Както добре изглеждащата прическа и кожа на лицето, красиво лакираните нокти са неделима част от добрия външен вид на всяка жена. За да изглеждат добре ноктите ви не е нужно да купувате скъпи продукти. Специалистите дори препоръчват да не прилагате върху ноктите агресивни продукти, защото те могат да нарушат тяхната структура и да повишат риска от гъбични и бактериални инфекции. Ето и някои полезни и лесни за изпълнение съвети:

  • Опитайте биотин

Ако се храните здравословно няма да се нуждаете от допълнителен прием на хранителни добавки, за да имате здрави нокти. Експертите препоръчват на хората, които се оплакват от лесно чупливи нокти да приемат допълнително добавки, съдържащи биотин. Биотинът подпомага заздравяването и израстването на ноктите.

  • Овлажнявайте редовно ноктите

Освен, че редовното овлажняване подпомага растежа на ноктите, кожичките около тях изглеждат по-добре и ги предпазват от нараняване. Ако ноктите ви често се начупват, това може да значи, че те се нуждаят от допълнително овлажняване. За тази цел може да използвате някое от многото масла за нокти, които са налични на пазара. Същата функция може да изпълни дори и прилагането на зехтин на ноктите.

  • Не лакирайте прекалено често ноктите си

Много от нас обичат да оставят грижата за ноктите си в ръцете на специалисти маникюристи, но според учените трябва да не прекалявате с посещенията на козметичните салони. Химикалите, които се съдържат в продуктите, които те използват могат да направят ноктите ви по-чупливи. Затова е препоръчително да се лакирате сами от време на време и да давате почивка на ноктите си от лакове и други субстанции, за да се възстановят.

  • Избягвайте да използвате лакочистители с ацетон

Всички специалисти са на едно мнение по отношение на вредното действие на ацетона върху вашите нокти. Той уврежда ноктите и ги прави лесно чупливи. За щастие на пазара вече има голям избор от лакочистители, които не съдържат ацетон.

  • Редовно си режете ноктите

В последно време са модерни по-късите и добре поддържани нокти. Като изрязвате редовно ноктите си се грижите те да са здрави и намалявате риска от начупване и назъбване. Честотата на рязане зависи от това с каква скорост растат вашите нокти. Използвайте мека пила за нокти за изравняване на ръбовете.

  • Не прекалявайте с миенето на ръцете

Колкото и да обичате ръцете ви да са чисти не трябва да прекалявате с тяхното миене, защото така може да застрашите здравето на вашите нокти. Ако все пак професията ви изисква по-често миене на ръцете специалистите препоръчват да използвате овлажнител след миенето, за да предпазите кожата от изсъхване и ноктите от начупване. Когато перете или почиствате у дома предпазвайте ръцете си с ръкавици.

  • Обръщайте внимание на инфекциите

Изравняването на ръбовете на ноктите и покриването на счупен нокът с лепенка е добро решение, но ако забележите, че нокътят ви е инфектиран е препоръчително да се консултирате с лекар. Признаците на нокътна инфекция са зачервяване, подуване и болка в областта около нокътя.