Начало / Мъжко здраве / Симптоми на рак при мъжете

Симптоми на рак при мъжете

ное. 2, 2017

Симптоми на рак

Болшинството от мъжете имат склонността да подценяват важността на профилактичните прегледи и скрининги за ранно откриване на заболявания. Но именно те могат да помогнат заболяването да бъде открито в ранен стадий и да бъде увеличен максимално периодът без оплаквания или усложнения.

Появата на някои определени симптоми трябва да ви накарат да потърсите мнение на лекар. Причината е не толкова защото задължително се дължат на рак, а за да бъде отхвърлена тази диагноза или за да се започне лечение възможно най-рано. Някои такива оплаквания са:

Промяна в тестисите

Ракът на тестисите е по-често срещан сред млади мъже на възраст между 20 и 39 години. Някои от по-ранните симптоми при това заболяване са оток, поява на подутина в единия тестис или промяна в консистенцията на тестисите. Съветът на експертите е мъжете да преглеждат тестисите си сами редовно и  веднъж годишно да посещават специалист за профилактичен преглед на половата им система.

Поява на бучка в областта на гърдите

Въпреки, че ракът на гърдата е рядко срещан при мъжете все пак се наблюдават случаи и сред мъжкият пол. 1 на всеки 100 случая на това заболяване се диагностицира при мъже. Както и при жените, така и сред мъжете в първите стадии заболяването се проявява с поява на бучки в областта на гърдите, зачервяване на ареолата или изтичане на секрет.

Проблеми с уринирането

Много от мъжете започват да изпитват известни уринарни проблеми с напредването на възрастта, като например:

  • чести позиви за уриниране през нощта
  • затруднения при започване на уриниране или слаба струя
  • болезненост при уриниране.

Много често тези симптоми при мъжете, особено след 55-60 годишна възраст се дължат на доброкачествено уголемяване на простата или инфекция на пикочните пътища. В някои случаи обаче причината може да бъде и рак на простатата. Ако изпитвате някой от описаните симптоми задължително се консултирайте с уролог, който ако прецени може да назначи и допълнително тестове, за потвърждаване на евентуална диагноза рак на простатата.

Кръв в урината или в изпражненията

Наличието на кръв в изпражненията или урината е един от първите симптоми на рак на дебелото черво или рак на пикочния мехур. При всяка поява на кървене от места, където това не се очаква задължително трябва да се консултирате с лекар. В болшинството от случаите причината е по-тривиална, като хемороиди например, но е важно да се предприемат мерки и да се отхвърли по-опасната диагноза.

Необяснима загуба на тегло

Ако забележите, че сте свалили 4-5 килограма от теглото си без да сте полагали усилия в тази насока, като промяна на хранителните навици или усилени тренировки, тогава може би е по-добре да си поговорите с вашият личен лекар. Един от първите симптоми на някои заболявания като рак на белите дробове, рак на панкреаса или стомаха е именно необяснимата загуба на тегло.

Повишена температура

Обикновено повишената температура е признак, че тялото ви се бори с някаква инфекция. Но повишената температура, която персистира няколко дни без да се повлиява от приема на антипиретици може да бъде признак на по-сериозно заболяване, като левкемия например.

Кашлица

При непушачите кашлицата рядко е симптом на рак на белите дробове. Но ако страдате от силна, изтощителна кашлица с отделяне на храчки кръв и особено ако сте и пушач е добре да посетите лекар възможно най-скоро. Той може да назначи допълнителни изследвания, които да помогнат за уточняване на диагнозата.