Начало / Мъжко здраве / 80 % от случаите на инфаркт при мъжете са предотвратими

80 % от случаите на инфаркт при мъжете са предотвратими

сеп. 24, 2014

Рискът от инфаркт при мъжете може значително да бъде понижен чрез няколко промени в начина на живот, твърдят шведски учени.

Ново проучване показва, че 4 от 5 случая на миокарден инфаркт при мъжете могат да бъдат предотвратени ако се избягва тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, вредните храни и заседналия начин на живот.

Учени от института Каролинска в Стокхолм са анализирали начина на живот на над 20000 мъже на възраст от 45 до 79 години и са проследили здравословното им състояние в продължение на 11 години. Всички участници в проучването не са имали сърдечни проблеми, висок холестерол, диабет или високо кръвно налягане.

Резултатите от проучването са показали, че мъжете, които са водели здравословен живот са имали 80 % по-малка вероятност да развият миокарден инфаркт, в сравнение с мъжете, които са имали вредни навици.

Най-нисък риск от инфаркт е бил установен при мъжете, които:

  • не са били пушачи
  • ходели са пеш или са карали колело поне 40 минути на ден
  • тренирали са най-малко по 1 час седмично
  • размерът на талията им е бил под 94 см
  • консумирали са умерено количество алкохол
  • хранели са се здравословно – консумирали са много плодове, зеленчуци, ядки, риба, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти.

Д-р Агнета Акесон, ръководител на проучването не е изненадана, че начина на живот влияе върху здравето на сърцето, а от това колко драстично може да се понижи риска от инфаркт благодарение на тези фактори.

Ето защо специалистите съветват възможно най-рано да се откажем от вредните си навици и да започнем да живеем здравословно.

Последни публикации