Начало / Мъжко здраве / Затлъстяване и сексуални проблеми при мъжете

Затлъстяване и сексуални проблеми при мъжете

ян. 21, 2013

Затлъстяването е сериозен проблем и в днешно време е често срещано както при мъжете така и при жените. Освен, че е състояние, което причинява много здравословни проблеми, то може да стане причина и за някои неблагополучия при мъжете и в сексуален аспект и да причини проблеми във връзката с партньора. Едно от основните усложнения на затлъстяването в сексуален аспект е развитието на еректилна дисфункция.

Какво представлява еректилната дисфункция?

Еректилната дисфункция е състояние, при което мъжа не може да поддържа ерекция достатъчно дълго време за осъществяване на пълноценен полов контакт. Основните причини за еректилна дисфункция са състояния, при които се намалява притока на кръв и кръвооросяването на различните части на тялото в това число и на пениса. Такива състояния са: хипертония, диабет, сърдечно-съдови заболявания.

Затлъстяването е рисков фактор за развитието на всички от по-горе изброените заболявания, които могат да станат причина за еректилна дисфункция. Затова и мъжете с наднормено тегло  са особено рискови за развитието на еректилна дисфункция.

Учените са доказали още, че в резултат на затлъстяването могат да се понижат нивата на мъжкия полов хормон – тестостерон. Тестостеронът играе основна роля в поддържането на либидото и сексуалната функция на мъжа. Освен това намалените нива на тестостерона водят до натрупване на допълнителна телесна маса основно в областта на корема и понижават либидото.

Затлъстяването може да повлияе на самочуствието на мъжете и да ги накара да избягват интимността с партньора. Те могат да започнат да се срамуват от външния си вид и това да доведе до загуба на удоволствието от половия контакт.

Често срещани при тези мъже са депресиите, напрежението и емоционалните проблеми. Депресията е освен това рисков фактор за появата на проблеми в сексуален аспект и може да стане причина за еректилна дисфункция.

Какво трябва да направят мъжете с наднормено тегло, за да се предпазят от проблеми в леглото?

Най-важното в този случай е да свалят ненужните килограми с правилната диета и упражнения, които е най-добре да бъдат обсъдени предварително с лекар, който да даде правилните насоки. Трябва да избягват приема на храни богати на въглехидрати, консерванти и изкуствени захари, тъй като е доказано, че тези храни влияят неблагоприятно на сексуалната функция. Добре е да се направи и консултация с психолог, който да спомогне за решаване и на проблемите със самочувствието на тези мъже.