Начало / Отслабване / Рискови фактори за затлъстяване

Рискови фактори за затлъстяване

май 13, 2022

рискови фактори за затлъстяване

Затлъстяването е резултат от нарушен баланс между енергиен прием и енергиен разход, който води до излишък от енергия и в резултат до натрупване на телесно тегло.

Генетичната предиспозиция, средата на живот, човешкото поведение и някои други фактори повлияват риска от затлъстяване.

Какви са рисковите фактори за затлъстяване?

Главните рискови фактори за затлъстяване са:

Генетични фактори

Някои хора имат генетична предразположеност към наднормено тегло и затлъстяване. Известни са над 60 генетични маркери, които се асоциират с повишен риск за развитие на затлъстяване. Установено е обаче, че индивиди, които са носители на голям генетичен риск, имат незначително по-голям BMI спрямо тези, които имат нисък генетичен риск. Това подчертава водещата роля на негенетичните фактори в развитието на затлъстяването.

Някои генетични синдроми като Prader-Willi, Alström, Bardet-Biedl, Cohen и други също могат да доведат до затлъстяване. Те обаче са редки и обикновено включват различни аномалии освен затлъстяването.

Диета

Почти всички проучвания показват, че ограничаването в калорийния прием, независимо от диетичния режим, се асоциира с по-добър контрол на телесното тегло. Придържането към здравословна диета, независимо от нейния вид (нисковъглехидратна диета, Средиземноморска диета, диета, бедна на мазнини и др.) има благоприятен ефект върху контрола на телесното тегло.

Известна е ролята на някои хранителни продукти за развитието на затлъстяване, например: картофен чипс и картофи, подсладени със захар газирани напитки, червени меса. Негативна връзка е налице при прием на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, ядки.

Намалена физическа активност, заседнал начин на живот

Намалената физическа активност в комбинация с нездравословен хранителен режим има негативен ефект върху контрола на здравословно тегло.

За превенция на нарастването на телесното тегло или за подпомагане на отслабването са необходими 150 – 250 минути седмично умерена или интензивна физическа активност в съчетание с хранителни ограничения.

Недостатъчен сън

Друг рисков фактор за затлъстяване, свързан със съвременния начин на живот, е недоспиването. Установено е, че твърде малкото сън може да доведе до метаболитни промени, които да причинят наддаване на тегло.

Експертите препоръчват седем до девет часа непрекъснат сън на нощ за превенция на затлъстяването.

Стрес

Стресът повишава риска от затлъстяване по различни начини. Хората, които са подложени на стрес, са склонни да правят лош избор на храна, като и да преяждат.  Освен това при стрес се освобождават хормони на стреса, включително кортизол, който стимулира натрупването на мазнини в областта на корема.

Социално-икономически фактори

Доходите, както и образованието също имат роля като рискови фактори за затлъстяване. По-ниският доход, както и по-ниската степен на образованост се свързват с по-висока честота на наднормено тегло или затлъстяване.

Вируси, чревен микробиом

Натрупват се все повече доказателства, че затлъстяването може да се дължи на инфекция. Човешкият аденовирус-36 е сред потенциалните причинители на затлъстяване.

Чревният микробиом също има роля върху затлъстяването, усвояването на въглехидратите и мазнините.

Заболявания

Редица заболявания могат да доведат до наддаване на тегло чрез хормонални нарушения, забавяне на метаболизма, повишаване на апетита или намаляване на подвижността. Такива са например: хипотиреоидизъм, синдром на поликистозните яйчници, синдром на Кушинг, инсулинова резистентност, хипогонадизъм, артрит и др.

Психологични фактори

Психологичните фактори също допринасят за затлъстяване. Много хора се обръщат към храната в отговор на емоции като скука, тъга или гняв. Системното преяждане е често срещано хранително разстройство, което повишава риска от затлъстяване.

Медикаменти

Много лекарства могат да допринесат за увеличаване на телесното тегло. Медикаменти, свързани с наддаване на теглото са например: антидепресанти, кортикостероиди, лекарства за лечение на диабет (инсулин, сулфонилурейни препарати), антиконвулсанти, бета-блокери и др.

С изключение на наследствените всички останали рискови фактори могат да бъдат коригирани.

Поддържането на здравословно телесно тегло е изключително важно, тъй като затлъстяването повишава риска от редица хронични заболявания – артериална хипертония, дислипидемия, исхемична болест на сърцето, инсулт, захарен диабет тип 2, ракови заболявания и др.

Прочетете за:
Затлъстяване