Начало / Отслабване / Постепенното отслабване не е по-ефективно от бързото понижаване на теглото

Постепенното отслабване не е по-ефективно от бързото понижаване на теглото

окт. 17, 2014

Според ново австралийско проучване хората с наднормено тегло по-успешно отслабват ако го направят бързо.

Въпреки, че според диетолозите спазването на продължителна диета е по-ефективно, може да се окаже, че е точно обратното.

Учени от университета в Мелбърн са провели проучване сред 200 човека, страдащи от затлъстяване. Участниците са били разделени на две групи, като едната група е трябвало да отслабне 12.5 % от теглото си за 12 седмици, а другата за 36 седмици.

Резултатите са показали, че 8 от 10 участника в програмата за бързо отслабване са постигнали целта си, докато от другата група са успели само 50 %. Успелите участници са продължили да спазват поддържаща диета в следващите три години.

Широко разпространено е убеждението, че бързото понижаване на теглото се последва от много бързо възвръщане на килограмите.

Това проучване обаче показва, че броят на хората, които след три години са възстановили първоначалното си тегло е бил еднакъв и в двете групи (71 %), което означава, че бързото отслабване е по-добро в краткосрочен план и не е по-лошо в дългосрочен план от постепенното отслабване.

Според диетолози 36 седмици не може да се считат за продължителен период и резултатите можеха да бъдат други ако програмата е продължила по-дълго.

Фактът, че значителна част от участниците са възвърнали теглото си означава, че предизвикателството пред хората не е как да отслабнат, а как да задържат пониженото тегло.

Проучването е публикувано в сп. The Lancet: Diabetes and Endocrinology.