Начало / Актуални теми / Ползите от слънчевите лъчи

Ползите от слънчевите лъчи

авг. 22, 2013

Слънцето е сърцето на нашата вселена. Всички същества на нашата планета дължат своето съществуване на слънцето. С други думи слънцето е живот. По това време на годината всеки има желание да е навън и да се радва на приятните топли слънчеви лъчи. Разбира се всеки знае, че експозицията на слънце си има своите рискове, заради което е задължително да се предпазвате със слънцезащитни кремове преди излизане навън.

Въпреки, че повечето хора са запознати с рисковете, до които води излагането на слънце, малко са тези, които са запознати с ползите от това. Слънцето е едно от най-добрите лекарства, то предоставя енергия и заздравява нашето тяло.

Какви са именно ползите от слънчевите лъчи, за които не знаем?

Слънцето може да спомогне за превенцията на някои ракови заболявания

Не само растенията метаболизират енергията от слънцето. Хората също усвояват енергия от слънцето. Чрез сложен и комплексен процес нашето тяло преобразува енергията на слънцето във витамин Д. Много учени са изтъквали връзката между нивата на витамин Д и риска от рак. Например е открито, че при хората с понижени нива на витамин Д има по-висок риск от колоректален карцином, рак на гърдата.

Слънцето подобрява съня

Ако през деня сте изложени на достатъчно слънчева светлина ще спите по-добре през нощта. Това е така, защото естествената слънчева светлина увеличава количеството на мелатонина, който се отделя през нощта. Мелатонинът е хормон, който се произвежда от нашето тяло, подобрява съня и забавя процеса на стареене.

Слънцето може да намали риска от мултиплена склероза

Мултиплената склероза е заболяване характерно за районите по-далеч от екватора. Учените са установили, че редовната и достатъчна експозиция на слънце през първите две десетилетия от живота намаляват риска от развитие на това  заболяване.

Слънчевите лъчи могат да спомогнат за лечението на депресията

Има много проведени проучвания за връзката между слънчевата експозиция и настроенията на хората. Така е установено, че слънчевите лъчи увеличават нивата на естествени антидепресанти в нашето тяло. Един от тези антидепресанти е серотонинът, чиито нива зависят в голяма степен от редовните слънчеви лъчения.

Слънцето подобрява нашата имунна система

Редовната експозиция на слънце ще засили имунитета ви. Слънчевите лъчи водят до увеличаване на белите кръвни клетки, които са основната линия на защита при инфекция. Освен това слънцето спомага за добрата циркулация на кръвта в нашето тяло. То още ускорява образуването на червени кръвни клетки, като по този начин се подобрява и оксигенацията на кръвта.

Слънцето помага в борбата с инфекциите

Ултравиолетовите лъчи, които са част от слънчевите са естетвени антисептици. Тези лъчи могат да убиват бактериите и вирусите във въздуха, водата и по повърхността на тялото и така да ни предпазят от инфекции.