Начало / Превенция / Как да се предпазим от тетанус?

Как да се предпазим от тетанус?

авг. 24, 2017

тетанус

Тетанусът се различава от повечето познати инфекциозни заболявания, защото не се предава от човек на човек. Бактериите, причинители на заболяването могат да се открият в почвата, различни нечистотии, тор. Те могат да попаднат в човешкото тяло през наранявания по кожата, най-често порезни рани от замърсени предмети. В много по-редки случаи причинителят може да попадне в организма ни чрез ухапвания от насекоми, хирургични процедури или инжектиране на венозни наркотици със замърсени игли.

Какво представлява тетанусът?

Тетанусът е познато от древността заболяване. В миналото хиляди хора всяка година са умирали от тетанус. Той е бил „постоянен спътник на войните“. В днешно време за щастие все по-рядко се регистрират случаи на тетанус, основно в развиващите се страни. Това е така благодарение на ваксината, която е въведена като задължителна имунизация в почти всички страни по света.

Причинителят на заболяването е бактерият Clostridium tetani. Попадайки в човешкия организъм, той отделя токсин, който предизвиква мускулни спазми и гърчове. По време на спазмите пациентите имат затруднения при дишане, които с напредване на заболяването се влошават все повече. Ако не бъде предприето навременно лечение те умират от спазъм на дихателните мускули.

В България от 1959 година е въведена масова задължителна имунизация срещу тетанус, която е безплатна за всички български граждани. Имунизацията срещу тетанус започва още на двумесечна възраст. След това се правят няколко допълнителни имунизации на 3-ти и 4-ти месец след раждането на детето, на 16 месечна възраст, на 12 и 17 години, а след навършване на 25 години до 75 годишна възраст на всеки 10 години профилактично се прави отново имунизация срещу тетанус. Причината за тези сравнително много имунизации срещу това заболяване е, че човешкият организъм не може да си създаде доживотен имунитет срещу заболяването и е нужно да припомняме на имунната си система да си създава нови антитела. Така при евентуално нараняване и попадане на тетаничния бацил в човешкото тяло имунната система много бързо ще се активизира и ще го неутрализира и няма да настъпят тези опасни и в някои случаи дори смъртоносни усложнения.

Как да се предпазим от тетанус?

Ако се нараните с видимо замърсен предмет е добре да се консултирате с лекар, който да прецени необходимостта от по-нататъшни действия.

Първото, което трябва да направите преди да отидете до кабинета на лекаря е да почистите добре видимите замърсявания около раната. Измийте нараненото място с течаща вода и го почистете с памук и алкохолен дезинфектант, като спирт например.

В лекарския кабинет допълнително ще се погрижат за раната ви и ще я обработят с подходящи дезинфектанти. Ако раната е по-обширна може да се наложи намесата на хирург, който да я затвори хирургично.

След като обработят раната ви лекарят трябва да прецени дали имате нужда от ваксинация за предпазване от тетанус. Само обработката на раната в някои случаи не е достатъчна. Ако са минали повече от 5 години от последната имуниза ция против тетанус или пациентът не помни кога точно и дали някога му е била правена имунизация се налага превантивно да бъде извършена такава.

При по-обширни наранявания, при които има по-голяма опасност от тетанус освен имунизация се налага да бъде инжектиран и така нареченият противотетаничен имуноглобулин. С имуноглобулина в човешкият организъм въвеждаме готови антитела срещу тетаничния бацил и той е предпазен, докато сам успее да образува антитела.