Начало / Превенция / Може ли отслабването да помогне при болки в гърба?

Може ли отслабването да помогне при болки в гърба?

авг. 9, 2017

отслабване

Хората с наднормено тегло, които се оплакват от болки в гърба може и да не знаят, че свалянето на няколко килограми може много да помогне за облекчаване на техните болежки. Това е така, защото излишните килограми, както може да се досетите оказват допълнително напрежение върху гръбначния стълб и затрудняват обикновените дейности.

Досега не са изучени точните причини как точно излишните килограми са свързани с болките в гърба, но се знае, че пациентите с наднормено тегло са високорискова група за болки в гърба, мускулите и ставите.

Често пациентите с килограми над нормата се оплакват от лесна умора и задъхване при най-обикновени дейности. Това от своя страна ги кара да избягват физическите натоварвания и тренировки. Индиректно намалената до абсолютен минимум физическа активност може да способства за поява и усилване на болките в гърба.

Ако сте с наднормено тегло, излишните килограми оказват допълнително напрежение върху междупрешленните дискове. В резултат на това се наблюдава изгърбване и по-голям риск от травми на гръбнака. Представете си как се огъват гумите на количка, която е претоварена с прекалено много багаж. Това изпитва и гръбнака на хората с наднормено тегло. Затова е и изключително важно да поддържате теглото си в някакви здравословни норми, за да се предпазите от болки в гърба и други свързани с теглото неприятни оплаквания.

Някои от съветите, които може да спазвате са следните:

Хранете се правилно

Приемът на прекалено много калорични и нездравословни храни, логично може да доведе до покачване на килограмите. Дори ако прекалявате с консумацията на така наречените здравословни храни, също има риск да увеличите килограмите си. Най-вероятно сте го чували и преди, но добре балансираният хранителен режим с преобладаване на плодове и зеленчуци ще ви спаси от наднормено тегло и свързаните с него болки в гърба.

Движете се

Редовното физическо натоварване също може много да помогне за болките в гърба, а и разбира се за поддържане на теглото ви в норма. Опитайте се всекиднев но да се движите и превърнете движението в семейно занимание. Излизайте всички заедно на разходка, карайте колела, плувайте или вършете друго любимо на всички занимание.

Създайте си здравословни навици за сън

Докато спите в тялото ви се регулират редица важни хормони, като стресовият хормон кортизол. Ако обаче недоспивате в тялото ви могат да се покачат нивата на кортизола, което има като страничен ефект натрупване на мазнини в областта на корема.

Почивайте си

Когато са стресирани и напрегнати много хора имат навика да похапват повече от нужното, за да успокоят тялото и ума си. Ако усетите, че сте се напрегнали прекалено на работното място се опитайте да се успокоите с медитация, четене на книга или разходка сред природата. Опитайте се да изкорените вредния навик да похапвате за успокоение.

Направете промяната за себе си

За да постигнете успех и да поддържате теглото си в норма най-важната стъпка е осъзнаването. Трябва да си напомняте, че го правите за собственото си здраве и благополучие и така скоро ще видите и положителният ефект.