Начало / Превенция / Рискови фактори за рак на ендометриума – 1-ва част

Рискови фактори за рак на ендометриума – 1-ва част

ян. 12, 2022

рак на ендометриума - рискови фактори

Ракът на ендометриума е най-честото злокачествено заболяване на женската репродуктивна система. Обикновено се диагностицира при жени в постменопауза на около 60-годишна възраст.

За предпазване от рак на ендометриума е изключително важно да се познават рисковите фактори и възможностите за тяхното избягване.

Кои са главните рискови фактори за рак на ендометриума?

Естроген

Естрогенът повишава риска от развитие на рак на ендометриума по следните начини:

  • хормонална заместителна терапия само с естроген

Прилагането на хормонална заместителна терапия, която съдържа само естроген, увеличава риска от рак на ендометриума. Поради тази причина обикновено естрогенна терапия се предписва само на жени, на които матката е отстранена.

Продължителният прием на хормонални контрацептиви, съдържащи естроген в комбинация с прогестин, намалява риска от рак на ендометриума.

  • ранна менструация

Появата на менструация в ранна възраст увеличава броя на годините, през които тялото е изложено на въздействието на естроген и повишава риска от рак на ендометриума.

  • късна менопауза

Жените, при които менопаузата настъпва в по-късна възраст, са изложени на въздействието на естроген за по-дълго време и имат повишен риск от рак на ендометриума.

  • липса на бременност

По време на бременност нивата на естроген са по-ниски. Жените, които никога не са били бременни, са изложени на действието на естроген по-дълго време от тези, които са били бременни. Това увеличава риска от рак на ендометриума.

Генетични фактори

  • синдром на Линч

Синдромът на Линч е наследствено заболяване, което повишава риска от развитие на колоректален карцином, ендометриален карцином, рак на яйчниците и някои други видове рак. Дължи се на мутация в един от гените, отговорни за коригиране на грешки в ДНК.

При жени със синдром на Линч рискът от рак на ендометриума може да достигне до 70%. Идентифицирането на семейства със синдром на Линч дава възможност да се вземат мерки за предотвратяване на раково заболяване.

Сигурен метод за превенция на рак на матката при жени със синдром на Линч е извършването на хистеректомия. Счита се, че продължителният прием на аспирин, както и на комбинирани орални контрацептиви намалява риска от рак на ендометриума при жени със синдром на Линч.

Рискът от рак на ендометриума при жени със синдром на поликистозните яйчници е 9%, докато риска за общата популация е 2,89 %. Това увеличение вероятно се дължи на комбинацията от инсулинова резистентност и ановулаторни цикли, водещи до олиго- или аменорея.

За намаляване на риска от рак на ендометриума при жени със СПКЯ роля има индуцирането на редовен цикъл.

  • фамилна обремененост

Жените с фамилна анамнеза за рак на ендометриума при роднина от първа степен (майка, сестра или дъщеря) също са изложени на повишен риск от рак на ендометриума.

Прочетете за:
Рак на матката – рискови фактори и превенция – 2-ра част
Рак на ендометриума