Начало Превенция Рискови фактори за рак на стомаха – как да се предпазим

Рискови фактори за рак на стомаха – как да се предпазим

рискови фактори за рак на стомаха
рискови фактори за рак на стомаха

Точната причина за развитие на рак на стомаха е неизвестна. Има обаче множество рискови фактори, за които се знае, че повишават вероятността от развитие на рак на стомаха. Познаването на тези рискови фактори може да помогне за превенцията на това злокачествено заболяване.

Някои хора може да имат един или повече рискови фактори, но никога да не развият рак, докато други може да нямат никакви рискови фактори, но да страдат от това заболяване.

Какви са рисковите фактори за рак на стомаха?

Ето някои фактори, които повишават вероятността за развитие на рак на стомаха:

  • пол – стомашният карцином се среща два пъти по-често при мъже, отколкото при жени
  • възраст

Ракът на стомаха може да се появи при по-млади хора (30-40-годишни), но рискът се увеличава с напредване на възрастта. Повечето хора, диагностицирани с рак на стомаха са над 60-годишна възраст.

  • фамилна анамнеза за рак на стомаха

Хората с близки родственици (родители, братя, сестри), които са имали рак на стомаха, са по-склонни да развият това заболяване. И все пак повечето хора с рак на стомаха, нямат фамилна анамнеза за него.

  • диета

Диетата може да повлияе на риска от рак на стомаха. Повишен риск се наблюдава при хора, които консумират много преработени меса, много храни, консервирани чрез сушене, пушене, осоляване или мариноване и храни с високо съдържание на сол.

Консумацията на пресни плодове и зеленчуци може да помогне за намаляване на риска. Съдържащите се в храната нитрати се превръщат в нитрити и нитрозамини, които имат канцерогенно действие. Тази реакция се инхибира от витамин С, който се съдържа в свежите плодове и зеленчуци.

  • алкохол

Употребата на алкохол вероятно увеличава риска от рак на стомаха. Доказателства за тази връзка има при хора, които пият 3 или повече алкохолни напитки на ден.

  • тютюнопушене – рискът от рак на стомаха е два пъти по-висок при хората, които пушат
  • затлъстяване – повишава риска от рак на стомаха при мъжете
  • Хеликобактер пилорна инфекция

Инфекцията с Helicobacter pylori (H. pylori) е рисков фактор за развитие на аденокарцином на стомаха. Дългогодишното възпаление на стомашната лигавица, причинено от тези бактерии може да доведе до атрофичен гастрит, предракови изменения в лигавицата на стомаха и до аденокарцином.

Инфекцията с H pylori е свързана и с някои видове лимфом на стомаха. Въпреки това повечето хора, които са инфектирани с H. pylori, никога не развиват рак.

  • инфекция с вируса на Епщайн-Бар (EBV)

Вирусът на Епщайн-Бар причинява инфекциозна мононуклеоза. Повечето хора се заразяват с този вирус още като деца или тийнейджъри. EBV се свързва с рак на назофаринкса и с някои форми на стомашен лимфом.

  • резекция на стомаха

Рискът от развитие на рак на стомаха след отстраняване на част от него, се увеличава след 10 и повече години. Това може да се дължи на факта, че стомаха произвежда по-малко киселина, което позволява наличието на повече вредни бактерии. Рефлуксът на жлъчка от тънките черва в стомаха след операцията също може да увеличи риска.

  • аденоматозни полипи на стомаха

Аденоматозните полипи на стомаха са доброкачествени, но някои от тях (особено тези с размери над 2 см) могат да малигнезират.

  • фамилна аденоматозна полипоза (ФАП)

Фамилната аденоматозна полипоза е рядко наследствено заболяване, което се характеризира с наличието на много полипи в дебелото черво, а понякога и в стомаха, тънките черва. Хората с ФАП имат много висок риск от развитие на колоректален карцином и леко повишен риск от рак на стомаха.

Други рискови фактори за рак на стомаха са:

  • гигантски хипертрофичен гастрит (болест на Менетрие)
  • синдром на Линч
  • синдром на Peutz-Jeghers
  • синдром на Ли-Фраумени
  • кръвна група А
  • понижена имунна защита
  • пернициозна анемия
  • ахлорхидрия
  • малигнизиране на стомашна язва
  • някои професии – работниците във въгледобивната и каучуковата промишленост имат по-висок риск от рак на стомаха.

Някои рискови фактори, като възраст, пол, фамилна анамнеза не могат да бъдат контролирани, но други могат да бъдат променени. Познаването на тези рискови фактори и тяхното избягване може да помогне за предпазване от рак на стомаха.

Прочетете за:
Карцином на стомаха
Как се диагностицира рак на стомаха?