Учени от САЩ и Шотландия са провели проучване, което показва, че дневната консумация на три чаши черен чай понижава нивото на триглицеридите с 36 %
В проучването са участвали 87 души на възраст от 25 до 60 години. Половината от тях са пиели по три чаши черен чай всеки ден, а останалите същото количество топла вода за период от 12 седмици.
Учените са установили, че консумацията на черен чай понижава нивото на триглицеридите с 36 % и нивото на кръвната захар с 18 %.
Според авторите на проучването умерената консумация на черен чай намалява рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания и редица други хронични заболявания.
Те са изучавали влиянието на черния чай върху здравето на човека, но не са посочили механизма му на действие. Предполага се, че зеленият и белият чай ще имат същия положителен ефект върху намаляването на риска от сърдечни заболявания.
Черният, зеленият и белият чай са богати на полифеноли, които осигуряват антиоксидантна защита
Проучването е публикувано в списание Preventive Medicine.
Прочетете за:
Триглицериди