Начало / Превенция / Как да се предпазим от акне?

Как да се предпазим от акне?

апр. 2, 2014

Много хора смятат, че акнето се дължи на неподдържането на добра хигиена на лицето, но в повечето случаи причината за появата на пъпки е повишената активност на мастните жлези на лицето и натрупването на себум, мъртви кожни клетки и бактерии, което води до инфектиране на порите.

Няма все още открит метод, с който да може да премахнете пъпките от лицето си със сигурност, но има някои стъпки, които може да следвате, за да се предпазите от тяхната повторна поява.

Поддържайте лицето си чисто

Без значение дали страдате от акне или не изключително важно е да измивате лицето си два пъти дневно. По този начин ще премахнете натрупаните замърсявания, мъртвите клетки и излишния себум от лицето си. Не е нужно да миете лицето повече от два пъти дневно. За измиването на лицето използвайте хладка вода и мек сапун.

Овлажнявайте кожата на лицето си

Много продукти за премахване на акне изсушават кожата значително. Затова ако изпозлвате такива продукти е нужно след тяхната употреба да прилагате на лицето си овлажняващ крем.

Избирайте гримове, подходящи за хора склонни към развитие на акне

Гримовете, които използвате оказват силно влияние върху състоянието на вашата кожа. Ако кожата ви е склонна към акне използвайте продукти, които са създадени специално за чувствителна кожа и не водят до запушване на порите.

Сменяйте калъфката на възглавницата си всяка седмица

Не е нужно само да имате скъп крем за лице, за да се предпазите от акне. Дори малки стъпки, като смяната на калъфката на възглавницата всяка седмица могат да помогнат за решаването на проблема. Именно на калъфката се натрупват голяма част от потта и грима, който сте използвали и това може да раздразни кожата на лицето ви и да доведе до поява на нежеланите пъпки.

Дръжте ръцете си далеч от лицето

Избягвайте да пипате лицето си без причина, защото по този начин може да пренесете различни бактерии и да раздразните кожата на лицето. Старайте се да не стискате пъпките на лицето си с пръсти, защото това допълнително може да инфектира кожата на лицето.

Избягвайте прекаленото излагане на слънце

Умереното излагане на слънце е полезно за хората с акне и може да помогне за подобряването на тяхното състояние, но прекомерното излагане е вредно. Ако планирате да прекарате уикенда на плажа се запасете с нужните кремове за защита от слънце и с овлажняващ крем.

Тренирайте

Редовните тренировки не само ще ви помогнат да поддържате формата си, но и ще доведат до намаляване на епизодите на акне. При спортуване се ускорява кръвообращението и по този начин се подобрява и кръвоснабдяването на кожата, което ще спомогне за нейния здрав и добър вид. По време на тренировка не забравяйте да пиете повече течности, за да се предпазите от дехидратация.

Прочетете за:
Акне