Начало / Превенция / Как да се предпазите от спонтанен аборт?

Как да се предпазите от спонтанен аборт?

авг. 11, 2015

предпазите от спонтанен аборт

Под спонтанен аборт се разбира нежелано прекратяване на бременността на жената, преди 22 гестационна седмица, когато плодът все още не е способен да преживее сам във външната среда.

Повечето спонтанни аборти се дължат на генетични аномалии на плода, които в повечето случаи не могат да бъдат предвидени.

Как да се предпазите от спонтанен аборт?

За да се предпазите от спонтанен аборт може да предприемете някои стъпки, които са лесни за изпълнение.

Изследвайте се

Преди да забременеете може да се подложите на няколко пренатални теста и да се изследвате за сексуално-предавани болести. При жените, страдащи от такива болести рискът от спонтанен аборт е значително по-висок. След като забременеете редовно посещавайте акушер-гинекологът, който следи бременността ви.

Проверете ваксинационния си статус

Някои инфекции по време на бременността увеличават риска от спонтанен аборт. Ако мислите, че сте пропуснала да се ваксинирате за някое заболяване, като например варицела, заушка, рубеола се консултирайте с вашия лекар. Той може да препоръча кръвен тест, който да установи дали имате създаден имунитет срещу тези опасни по време на бременността инфекции.

Препоръчително е да проверите ваксинационния си статус преди да забременеете, защото по време на бременност не могат да бъдат поставяни ваксини.

Упражнявайте се умерено

Редовните умерени упражнения са препоръчителни за бременните, стига да не се претоварвате. Рискът от спонтанен аборт е по-висок при жените, които прекаляват с физическите упражнения. Най-добре е да се консултирате със специалист преди да започнете тренировки. Той може да ви информира кои са упражненията подходящи за вас. Започнете с леки натоварвания, за да се предпазите от нежелани травми.

Хранете се здравословно

Здравословното хранене е важно за всички нас, като с особена сила това важи за бременните жени. Вашата диета трябва да бъде разнообразна, включете задължително пълнозърнести продукти, нискомаслени продукти и различни плодове и зеленчуци. Редовно приемайте разнообразни белтъци, за да посрещнете повишените нужди на вашия организъм. Избягвайте да консумирате сурово месо и риба и непастьоризирани млечни продукти, които могат да увеличат риска от някои определени инфекции, като листериоза и токсоплазмоза.

Избягвайте алкохола и цигарите

Най-вероятно сте наясно, че тези субстанции са вредни по време на бременността, защото могат да нарушат правилното развитие на вашето бебе. Рискът от спонтанен аборт нараства с броя на цигарите, които сте изпушили, докато сте била бременна. Пасивното тютюнопушене също е опасно, затова избягвайте да сте в една стая с пушачи. Намалете кафето до 1-2 чаши на ден, защото неговата консумация също увеличава риска от аборт.

Редовно посещавайте своя лекар

Някои хронични състояния, като заболявания на щитовидната жлеза, епилепсия и лупус могат да станат причина за нежелано прекъсване на бременността. Не трябва да се отчайвате ако страдате от някое от тези заболявания. С правилната грижа и медикаменти вие може да имате една напълно нормална бременност.

Почивайте си

Опитвайте се да спите поне по 8 часа нощем и ако се чувствате изморена спете и следобед. Не се пренапрягайте и избягвайте да вършите тежка работа. В по-напред налите етапи на бременността е препоръчително да не ходите на работа.

Прочетете за:
Спонтанен аборт