Начало / Актуални теми / Какво трябва да знаем за еризипел (червен вятър)?

Какво трябва да знаем за еризипел (червен вятър)?

юли 4, 2014

червен вятър

Еризипелът (червен вятър) е бактериална инфекция на горните слоеве на кожата. Той много прилича на едно друго кожно заболяване, известно като целулит, при което обаче има засягане на по-дълбоките слоеве на кожата. За лекарите е много трудно да отдиференцират двете заболявания едно от друго, но добрата новина е, че лечението на еризипелът и целулитът се осъществява с едни и същи медикаменти.

Какви са причините за еризипел?

При еризипелът има навлизане на бактерии в горните слоеве на кожата и развитие на инфекция. По-честите бактериални причинители са Стрептококите. Тези бактерии нормално живеят върху кожата без да причиняват вреда. Те обаче могат да навлезат в кожата през наранявания и да се стигне до еризипел.

Има някои фактори и състояния, които могат да предразположат пациентите към развитие на еризипел. Някои от тях са:

  • диабет
  • затлъстяване
  • ухапване от насекоми
  • наличие на някои кожни заболявания, като например екзема или псориазис.

Какви са симптомите при червен вятър?

Обикновено симптомите при това заболяване възникват внезапно. В началото се появява малко зачервяване по кожата, което за кратко време увеличава своите размери. Формират се зачервени и оточни плаки, които изпъкват над здравата кожа. Инфекцията бързо се разпространява по кожата, като между инфектираните слоеве и здравата кожа се създава ясно очертана граница. Най-често засегнатите области при еризипел са: лицето и долните крайници, по-рядко горните крайници и гръдния кош.

Освен кожните промени пациентите могат да имат и някои от следните оплаквания:

  • повишаване на телесната температура, втрисане
  • тахикардия
  • повръщане
  • общо чувство на слабост
  • подуване на лимфни възли в близост.

Как се диагностицира червен вятър?

В повечето случаи за диагностицирането на еризипела не е нужно да бъдат извършвани лабораторни изследвания. Въпреки това при кръвни изследвания могат да бъдат открити повишени стойности на левкоцитите, С-реактивния протеин и СУЕ. В някои случаи може да бъде взета биопсия от засегнатите кожни участъци за по-точно поставяне на диагноза.

Какво е лечението на еризипела?

Ако общото състоянието на пациента е задоволително е възможно лечението да бъде осъществено у дома. Нужно е засегантите кожни участъци по възможност да бъдат издигнати по-високо от останалите части на тялото, за да се намали възможността за оток. Друг начин за облекчаване на оплакванията на пациентите е прилагането на студени компреси върху засегантите кожни участъци.

Основният метод на лечение на еризипела е с прилагането на антибиотици за овладяване на бактериалната инфекция. Антибиотик на избор е Пеницилинът. Освен него могат да бъде приложен Цефтриаксон, Еритромицин или Азитромицин, ако пациентът е алергичен към Пеницилин.

За облекчаване на симптомите на пациентите могат да бъдат предписани и медикаменти за снижаване на температурата и аналгетици. Тяхната цел е да подобрят комфорта на пациентите и да намалят болезнеността в засегантите участъци ако има такава.

Прочетете за:
Еризипел (червен вятър)