Начало / Превенция / Какво може да увреди черния ви дроб?

Какво може да увреди черния ви дроб?

авг. 28, 2015

Когато стане въпрос за черния дроб и какво може да доведе до увреждане на неговата функция повечето от нас се сещат за злоупотреба с алкохол. Но не само приемът на алкохол му вреди.

Черният дроб е най-големият вътрешен орган в нашето тяло и участва в над 500 функции, включително храносмилане, метаболизъм, съхраняване на хранителни вещества и отстраняване на вредни вещества. Поради тази причина той може да се увреди от редица състояния и субстанции.

По-честите причини за увреда на черния дроб са:

  • Алкохол

Злоупотребата с алкохол е най-честата причина за нарушаване на функцията на черния дроб. Когато пиете алкохол черният дроб оставя на заден план останалите си функци, за да може да преработи алкохола в по-малко токсична форма. Абсорбцията на алкохола от черния дроб води до мастна дистрофия и цироза.

  • Захар

Многото захар е вредна не само за вашите зъби. Тя може да увреди и черния дроб. Органът използва един от видовете захар, наречена фруктоза, за да образува мазнини. Консумацията на много захар води до натрупване на мастна тъкан в черния дроб, която му пречи да изпълнява своите функции. Някои проучвания сочат, че захарта е също толкова вредна за черния дроб. Това е още една от многото причини, поради които е добре да намалите консумацията на сладкиши и газирани напитки.

  • Затлъстяване

Ако сте с наднормено тегло това в повечето случаи значи, че около черния ви дроб има натрупана мастна тъкан, която затруднява неговата функция. Затлъстяването също така вече се свързва и с развитието на цироза и чернодробна недостатъчност.

  • Диабет

Наличието на диабет увеличава риска от чернодробно заболяване с 50%. При пациентите с диабет има повишени нива на инсулина в кръвта, които карат организма да натрупва мазнини в областта на корема. Освен това се натрупват мазнини и около черния дроб и се развива чернодробна стеатоза.

  • Тютюнопушене

Въпреки, че цигарите не влияят директно на черния дроб вредните химикали, които се съдържат в тях увеличават оксидативния стрес и по такъв начин повлияват на функционирането на органа.

  • Прекалена употреба на лекарства

Приемът на прекалено много медикаменти без или с лекарско предписание може сериозно да увреди вашия черен дроб. Някои от медикаментите, за които със сигурност се знае, че при злоупотреба могат да увредят черния дроб са: антидепресанти, кортикостероиди и болкоуспокояващи. Преди приемът на такива медикаменти трябва добре да се запознаете с техните нежелани ефекти и стриктно да спазвате предписанията на специалистите за дозата и продължителността на терапевтичния курс.

  • Хранителни добавки

Според скорошни проучвания приемът на някои хранителни добавки може да доведе до повишено производство на някои чернодробни ензими и по този начин да се стигне до увреда на черния дроб. Така например при прием на прекалено много добавки с витамин А може да се развие интоксикация на черния дроб.