Начало / Превенция / Превенция на разкъсване на перинеума

Превенция на разкъсване на перинеума

апр. 25, 2024

превенция на разкъсване на перинеума

Как да намалите риска от разкъсване на перинеума?

Трудно е да се предотвратят напълно разкъсванията на перинеума по време на вагинално раждане. Има обаче някои стратегии, които могат да подобрят кръвоснабдяването, еластичността и релаксацията на тъканите на перинеума.

Превенция на разкъсване на перинеума по време на бременноста

Жените, които планират вагинално раждане могат да използват следните методи по време на бременността, за да намалят вероятността от перинеално разкъсване:

Масаж на перинеума през бременността

Доказано е, че перинеалният масаж намалява честотата на разкъсванията, изискващи зашиване, въпреки че намалението е незначително.

Масажът може да започне след 34 седмици и да се извършва ежедневно до раждането. Особено полезен е за жените, които ще раждат за първи път.

Масажът може да увеличи кръвоснабдяването на перинеума, да подобри мускулната еластичност и да се позволи разтягането на перинеума по време на раждането. По този начин се намалява рискът от разкъсване или необходимостта от епизиотомия.

Съвети за перинеален масаж

  • седнете в топла вана преди да започнете. Това ще помогне на мускулите на перинеума да се отпуснат
  • заемете удобна позиция. Най-доброто място за извършване на този масаж е в леглото. Подпрете се с възглавници, за да поддържате гърба си и свийте коленете си.
  • използвайте лубрикант като бадемово масло, зехтин.

Техника на перинеален масаж

Перинеалният масаж може да извършите самостоятелно или да помолите вашия партньор за помощ. Поставете палците на двете си ръце на 2-3 см във влъгалището и натиснете надолу към ануса и странично. Извършвайте нежни U-образни движения за 2-3 минути. Може да отнеме няколко седмици ежедневен масаж, преди да забележите повече еластичност в областта на перинеума.

Трениране на мускулите на тазовото дъно

Укрепването на тазовите мускули е ефективен подход за намаляване на риска от разкъсване на перинеума от трета или четвърта степен. Упражнения на Кегел, дълбоки клякания, йога, пилатес могат да укрепят тазовото дъно.

Превенция на разкъсване на перинеума по време на раждане

По време на раждането може да се използват следните методи за намаляване на вероятността от руптура на перинеума:

Поддържане на перинеума топъл – топъл компрес

Доказано е, че използването на топли компреси по време на втория етап на раждането, намалява риска от разкъсвания от трета и четвърта степен.

Поставя се топъл компрес (топла, влажна кърпа) върху перинеума, докато главата на бебето разтяга перинеалните тъкани. Топлият компрес допринася за отпускането на перинеалните мускули, освен това осигуряла успокояващ и аналгетичен ефект, облекчава дискомфорта, свързан с разтягането на тъканите по време на раждане.

Контролиране на напъните

Слушайте внимателно инструкциите на акушерката как да дишате и да напъвате точно преди бебето да се роди. Бавното напъване, докато главата на бебето минава през вагиналния отвор може да даде време на перинеума да се разтегне.

Позиция на бременната жена по време на раждането

Позиции, които може да допринесат за по-плавно раждане и по-нисък риск от тежки перинеални разкъсвания са: позиция на ръце и колене, странично легнало положение, изправено положение.

Перинеален масаж по време на раждане

По време на втория етап на раждането, мидицински специалист може да извърши масаж на перинеума. Като постави два пръста във вагината и оказва лек натиск надолу може да помогне за разтягането на тъканите.

Прочетете за:
Разкъсване на перинеума при раждане
Анатомия на перинеума