Начало / Бременност и раждане / Разкъсване на перинеума при раждане

Разкъсване на перинеума при раждане

апр. 22, 2024

разкъсване на перинеума

Разкъсване на перинеума възниква често по време на вагинално раждане. В повечето случаи тези разкъсвания са незначителни и заздравяват бързо. Тежките разкъсвания обаче могат да доведат до продължителна болка, сексуална дисфункция и други усложнения.

Какво представлява разкъсването на перинеума?

Разкъсването на перинеума представлява разкъсване на кожата, фасциите и мускулите на периеума (областта между влагалището и ануса). По време на раждането кожата и мускулите между вагината и ануса се разтягат, за да може бебето да се роди. Ако перинеумът е опънат и не може да се разтегне повече, кожата и евентуално мускулната тъкан се разкъсват.

Разкъсването на перинеума обикновено започва от задната комисура и се разпространява през него към ректума и ануса. Едновременно с това се разкъсва долната част на влагалището.

Ако по време на раждането има риск от разкъсване на перинеума, лекарят може да препоръча епизиотомия.

Каква е разликата между разкъсване на перинеума и епизиотомия?

Разкъсването на перинеума възниква спонтанно, докато епизиотомията е акушерска операция. Епизиотомията представлява разрез, направен от медицински специалист в перинеума и влагалищната стена, за да се разшири входа на влагалището по време на раждане на бебето.

Освен при риск от разкъсване на перинеума, епизиотомия се прави при: раждане на едър плод, при използване на форцепс или вакуум-екстрактор, раждане в седалищно предлежание, затруднено освобождаване на раменния пояс на плода и др.

Рискови фактори за разкъсване на перинеума

Перинеалното разкъсване е по-вероятно при:

 • първо раждане
 • раждане чрез форцепс или вакуум-екстрактор
 • едър плод – тегло над 4 кг
 • наличие на разкъсване на перинеума трета или четвърта степен при предишно раждане
 • раменна дистокия – раменете на бебето се заклещват по време на раждането
 • необходимост от ускоряване на раждането.

Класификация на разкъсванията на перинеума

У нас е прието да се различават следните видове разкъсване на перинеума:

 • непълно разкъсване на перинеума (ruptura perinei incompleta) – разкъсването не стига до външния сфинктерен мускул на ануса (m. sphincter ani externum)
 • пълно разкъсване на перинеумя (ruptura perinei completa) – разкъсването засяга в различна степен външния и вътрешния анален сфинктерен мускул и предната стена на ректума.

В съвременната научна литература се различават следните степени на разкъсан перинеум:

Първа степен – включва задната комисура, перинеалната кожа и вагиналната лигавица. Не достига до подлежащите фасции и мускули.

Втора степен – освен кожата и лигавицата на влагалището се разкъсват още фасции и мускули на перинеума, но не се достига до сфинктерите на ануса. Тези разкъсвания обикновено продължават навътре във влагалището, едностранно или двустранно, като образуват неправилно триъгълно нораняване.

Трета степен – към засегнатите структури от втора степен се прибавя и сфинктерът на ануса.

Четвърта степен – засяга се и лигавицата на ректума, при което става видим луменът на ректума.

Първа и втора степен отговарят на нашите непълни разкъсвания, а трета и четвърта на пълните разкъсвания. Прието е травмата да се приема за тежка, когато разкъсването е от трета и четвърта степен (пълно разкъсване).

Усложнения при руптура на перинеума

Най-честото усложнение на разкъсване на перинеума е кървенето. Повечето кръвоизливи могат бързо да бъдат овладяни. Образуването на хематом обаче може да доведе до голяма кръвозагуба за много кратко време.

При разкъсване на перинеума има риск от инфекция. Признаците на инфекция могат да включват необичайна миризма или секреция от раната, повишена температура, болка. Инфекцията забавя заздравяването на разкъсването.

При по-сериозни разкъсвания съществуват рискове от дългосрочни проблеми като:

 • болка по време на полов акт
 • ректовагинална фистула – връзка между вагината и ректума
 • инконтиненция на урина – неволно изпускане на урина
 • фекална инконтиненция – невъзможност за контролиране на дефекацията
 • пролапс на тазови органи – пикочен мехур, матка, ректум.

Как се диагностицира перинеалното разкъсване?

Станалото разкъсване обикновено се диагностицира лесно. По-важно е да се определи неговата степен, която определя и поведението.

Какво е лечението при разкъсване на перинеума?

Разкъсванията на перинеума от първа и втора степен са често срещани и повечето заздравяват добре естествено или с шевове. В зависимост от локализацията и степента на разкъсване, може да се наложи зашиване.

Зашиването на влагалището и перинеума е пластична операция, при която трябва да се възстановят нормалните анатомични структури на влагалището и перинеума.

Възстановяването започва след завършване на третия период на раждането. Първо се отстраняват всички некротични тъкани и се изравняват ръбовете в случай на неправилно разкъсване. По-големите и силно кървящи съдове се лигират поотделно.

При зашиване на разкъсването трябва да се внимава за точното анатомично приближаване на фасциите и мускулите на перинеума и влагалището. Неспазването на това правило води до релаксация на тазовото дъно и поява на цистоцеле, ректоцеле, десцензус на матката.

Следоперативните грижи при пълна руптура включват тоалет с антисептици, антимикробни и обезболяващи средства, както и процедури за намаляване на перинеалния оток и дискомфорт. Ако пълната руптура е замърсена и има възпаление на влагалището, се налага провеждане на антибиотично лечение.

Какво може да помогне за по-бързото възстановяване след перинеално разкъсване?

Има няколко неща, които можете да направите, за да подпомогнете заздравяването на перинеалната област, например:

 • опитайте се да почивате колкото е възможно повече и ако може да лежите настрани
 • ограничете физическата активност, избягвайте дейности, които оказват натиск върху тазовите мускули или ограничават притока на кръв към областта
 • поддържайте перинеума чист и сух
 • избягвайте запек и напъване – пийте много вода и приемайте храни, богати на фибри (плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни)
 • избягвайте да използвате каквито и да е мехлеми или пудра върху областта, освен ако не сте били посъветвани от вашия лекар
 • сменяйте често превръзката си
 • започнете леки упражнения за мускулите на тазовото дъно 2 до 3 дни след раждането.

Колко време отнема заздравяването на разкъсан перинеум?

Нормално е да чувствате болка в областта на разкъсването в продължение на 2 до 3 седмици след раждането, особено когато ходите или седите. Пълното заздравяване може да отнеме до 6-8 седмици.

Вагинално раждане след руптура на перинеума

Някои жени се съветват да не раждат отново вагинално, ако са имали разкъсване на перинеума трета или четвърта степен при предишно раждане. Това обаче е различно за всяка жена и варира в зависимост от конкретните обстоятелства и предпочитания.

Секс след разкъсване на перинеума

Няма стандартен период на изчакване, преди жените да възобновят секса след раждане. Въпреки това, е добре да изчакате, докато разкъсването зарасне и почувствате желание да правите секс. При много жени това се случва в рамките на 1 до 3 месеца след раждането. В крайна сметка трябва да възобновите секса само когато се почувствате готови за това.

Прочетете за:
Перинеум – анатомия
Епизиотомия
Превенция на разкъсване на перинеума