Начало / Психично здраве / Най-честите човешки страхове

Най-честите човешки страхове

май 29, 2017

страхове

Страхът е емоция, която ни предпазва от опасности. Учените смятат, че тази емоция е по-силна дори и от любовта. Нашето оцеляване зависи от страха. Той се отключва от най-примитивната част на мозъка, свързана с алармирането и предпазването от опасни ситуации.

Страхът се съпровожда с някои физически симптоми, като например ускоряване на пулса, учестяване на дишането, кръвта се насочва към мускулите. Отделя се адреналин в кръвта, за да може тялото да се подготви за ситуация на „бий се или бягай“. В днешно време по-рядко сме изправени пред точно такива ситуации, но пък има много други нови страхове, които предизвикват в тялото ни подобни промени.

Кои са най-честите човешки страхове?

Някои от по-често срещаните човешки страхове в последно време са:

Страх от загуба на личната свобода

Няма точно определение на термина свобода и нейната стойност във всяко общество е различно оценявана. Но страхът от загуба на свободата сред хората е бил налице още от дълбока древност, въпреки че това не е нещо, за което мислим всеки ден. Този страх може да се отключи в момента, в който например сте затворени в стаята си без право да излизате, докато не довършите домашното си от родителите си или пък в момента, в който сте поставени пред избора дали да се омъжите за човека, когото обичате.

Страх от успех

За някои хора, които са преживели физически или психически тормоз в миналото приятното усещане, което съпровожда успешно завършената задача може да води до дискомфорт и да им припомня по някакъв начин травматизиращите им минали преживявания. Това може да накара тези хора да избягват такива радостни ситуации, за да се чувстват спокойни и защитени.

Страх от провал

Страхът от провал или познат още като атихифобия може да бъде толкова парализиращ, че дори може да ви попречи да изпълните набелязаните цели. Хората, които страдат от този страх имат склоността да подценяват своите възможности и усилия, за да се предпазят от разочарование. Много хора, които са израснали с много строги и изискващи родители страдат от този страх.

Страхът от провал може да действа като катализатор за отключване на някои психични заболявания, като генерализирано тревожно разстройство, депресия или обсесивно-компулсивно разстройство.

Страх от смърт

Танатофобията е абнормен и постоянен страх от смърта и е съпроводена често с чувство на тревожност. По-възрастните хора, които страдат от физически или психологически проблеми могат да изпитват силна тревожност, свързана със страха от предстояща смърт. Понякога страхът от предстоящото може да бъде толкова силен, че хората могат да забравят напълно да живеят пълноценно.

Страх от обвързване и интимност

Приблизително 17% от възрастните страдат от страх от интимност и създаване на близки взаимоотношения. Най-често тези хора като деца са били пренебрегвани от родителите си, които не са успели да им създадат среда на спокойствие и сигурност.

Когато едно дете не може свободно да изрази своите емоции и получава насреща от родителите си нетолерантност или отхвърляне, това оставя на детето само един избор. То започва да се затваря в себе си и като възрастен преживяните травми в детството ще му попречат да създаде пълноценна емоционална връзка с друг човек.

Страх от паяци

Арахнофобията е ирационален страх от паяци. Това е един от най-старите и добре изучени човешки страхове. Някои учени смятат, че той се е развил еволюционно още в миналото, за да ни предпази. Това е така, защото много паяци са отровни и при ухапване могат да предизвикат инфекция и последваща смърт. Учените са установили, че приблизително 32% от жените и 18% от мъжете страдат от арахнофобия.

Страх от публично говорене

Глософобията е страхът от говорене пред публика. Обикновено хората, страдащи от тази фобия изпитват силна тревожност, която може да премине в паника преди публични изяви. Тази тревожност може да бъде съпроводена с гадене, повръщане, ускоряване на пулса и покачване на кръвното налягане, пресъхване на устата и мускулно напрежение.

Прочетете за:
Видове фобии