Начало / Актуални теми / Хипотермия – какво е нейното лечение?

Хипотермия – какво е нейното лечение?

дек. 3, 2012

Нормално температурата на човешкото тяло е в границите на 37 градуса по Целзий и се регулира от процеси известни под общото название хомеостаза. Могат да настъпят състояния, при който температурата да се понижи под 35 градуса, което е потенциално животозастрашаващо състояние. Ако регулаторните механизми на тялото не са в състояние да възстановят нормалната температура тогава се проявяват и симптомите на хипотермия, някои от които са треперене и чувство на обърканост.

Ето и някои от по-известните способи, които трябва да познаваме в случай, че попаднем в ситуация, при която има жертва на хипотермия:

– Бъдете наясно със ситуациите, при които може да възникне хипотермия. Докато много студеното време е един добре известен риск, повечето хора не си дават сметка, че телесната им температурата може да спадне до ниски стойности и при охлаждане на тялото за по-дълго време, най-вече съчетано и с влажно време. Особено чувствителни на преохлаждане са възрастните хора, новородените, хора, които прекарват много време в открити пространства – ловци, туристи, бездомници.

– Ако откриете жертва на измръзване, първото нещо, което трябва да направите е да я предпазите от допълнително измръзване. Това означава например да свалите мокрите дрехи и да им сложите сухи, също така трябва да сложите някаква твърда подложка между тялото им и земята.

– Накарайте жертвата на измръзване да не престава да се движи, доколкото е възможно. Много е вероятно те да треперят, защото това е естествен механизъм на тялото да запазва температурата си. Ако те могат да движат крайниците си е важно да не спират да правят някои дори и минимални движения с тях като например махане с ръце, вдигане на краката нагоре и надолу. Така се осигурява циркулация на кръвта и пренос на топлина до всички части на тялото.

– Трябва да познавате симптомите на хипотермия. Тя се проявява с треперене на тялото, чувство на слабост и умора, забавена реч, обърканост, сънливост.

– При начална хипотермия трябва да осигурите на пациента топла храна или вода. Топлата супа например е лесна за прием и е идеалният начин за генериране на топлина в тялото. Друго, което може да направите е масаж на някои части от тялото, като започнете от гръдната област. Затоплянето първо на крайниците може да доведе до шок и влошаване на състоянието.

– Особено важно е да транспортирате жертвата до медицинско заведение. Обадете се за линейка, а в краен случай може и вие да транспортирате пациенът. Дори и да може да осигурите споменатите по-горе лечебни способи ще е нужно извършването на някои по-сериозни процедури, за които се изисква и специална медицинска апаратура.

Хипотермията е животозастрашаващо състояние. Особено рискови са възрастните хора, които могат да не забележат спадането на собствената им температура. Важно е да ги насърчите да сложат термометър в къщата си, с който да следят температурата в стаите. Ако тяхната телесна температура спадне, това води до нарушаване на функцията на много органи, повишаване на сърдечното налягане и нарушаване на дишането. Последиците от хипотермията могат да бъдат особено сериозни.